Er målene i MRSA-planen realistiske?

Spørgsmål til Erik Larsen, formand for Landbrug & Fødevare, Svineproduktion.

Der er gode ting i handlingsplanen, som vi bakker op et langt stykke af vejen. Der er elementer om en international indsats, rådgivning, forskning og hygiejne m.m. Men der er helt sikkert også centrale elementer i planen, hvor jeg synes, fødevareministeren er alt, alt for ambitiøs på svineproducenternes vegne. Jeg synes, han burde give de ting, vi allerede har sat i værk, lov til at virke, inden han dynger nyt oven på.

Hvad er det for ting?

det indgår allrede i vores strategiplan, at vi vil reducere forbruget af antibiotika med ekstra 10 procent inden 2020. Takket være et meget stort fokus har vi i efteråret 2014 hentet de første fem procent. Men nu lægger ministeren altså op til, at vi tre år i træk skal kunne levere yderligere fem procent om året. Det er ikke realistisk at forestille sig, at det kan lade sig gøre. Jeg synes, ministerens nye planer er udtryk for en overbudspolitik og en urimelig måde at behandle os på.

Hvad er problemet?

Jamen, det er da et kæmpe problem, hvis der er syge grise ude i staldene, og folk så lader være med at behandle dem, fordi de er bange for at få det gule kort eller ekstra overvågning, hvis ikke mængden af medicin passer, Men vi må ikke have grise, der er syge, uden de bliver behandlet. Alt andet vil være et stort dyrevelfærdsproblem - det må det ikke blive!

Er det ikke vigtigt, vi tager MRSA meget alvorligt?

Det er bestemt et emne, vi skal have stor respekt for. Når det er sagt, er der nu også en del læger, som mener, at problemet bliver kørt urimeligt op i pressen. Men det ændrer ikke på, at landbruget har et stort medansvar for at undgå, der opbygges resistens hos mennesker.

Hvordan vil du så bidrage til det?

I Videncenter for Svineproduktion har vi som sagt allerede meget fokus på MRSA og smittespredning. Bl.a. har vi afsat 2,4 mio. kr. til tre-årige forskningsprojekter, hvor resultaterne kommer i 2017 og 2018. I respekt for alt det, der er sat i søen, bør fødevareministeren give os en »time out« og så se, hvor vi står, i 2017, før han kommer med nye krav.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle