EU-dom: Tyskland lever ikke op til nitratdirektivet

De mere lempelige tyske miljøregler møder kritik i EU. EU-Domstolen mener ikke, Tyskland har gjort nok for at leve op til nitratdirektivet.

Danske landmænd har længe kigget misundeligt på tyske regler for kvælstof, men måske har de været lidt for lempelige. Det mener i hvert fald EU-Domstolen, der har fældet dom over Tyskland. Sagen blev ført af EU-Kommissionen mod Tyskland, og den danske stat var i øvrigt biintervenient, det vil sige bakkede op om Tyskland.

Thi kendes for ret

EU-Domstolen mener ikke, at Tyskland har gjort nok for at leve op til Nitratdirektivets målsætninger. Allerede i 2012 stod det ifølge en rapport om miljøsituationen klart, at der var brug for yderligere indsatser for at mindske udledningen af kvælstof. Men Tyskland har ikke fået ændret gødningsreglerne, så der er balance mellem afgrødernes forventede behov og den faktiske tilførsel, fremgår det af dommen.

Tyskland har over for domstolen argumenteret med, at kvælstof i husdyrgødning ikke udvaskes, fordi det er organisk og bindes i jorden, men det har domstolen ikke kunnet finde videnskabeligt bevis for.

Domstolen giver også anklageren ret i, at den periode, hvor der ikke må udbringes gødning, er for kort, og at der ikke er krav om stor nok opbevaringskapacitet.

Desuden er Tyskland dømt for ikke at have regler, der sikrer imod, at landbrug producerer mere gødning end 170 kg kvælstof pr. hektar, ligesom Tyskland ikke lever op til Nitratdirektivet i forhold til udbringning af gødning på vandmættede, oversvømmede, frosne eller snedækkede jorder.

Nye regler

Den tyske landbrugsminister, Julia Klöckner (CDU), har ifølge den tyske landbrugsavis, Bauernblatt, understreget at dommen vedrører den gamle gødningsbekendtgørelse, ikke den der gælder nu. Derimod har det tyske miljøministerium, ledet af SPD, konkluderet, at der med dommen er et grundlæggende behov for forandring i landbruget.

Hos Fælleslandboforeningen for Sydslesvig er EU-dommen ifølge formand Frede Andresen ikke noget, der optager tyske landmænd for tiden.

Jan Grams, Bauernblatt, bekræfter dette.

»Dommen vender sig mod Tyskland som medlemsland, ikke mod den enkelte landmand«, siger han.

Mindre overskud tilladt

Ifølge Peter Lorenzen, landmand syd for grænsen, snakker tyske landmænd derimod om den nye gødningslov, som træder i kraft fra 2018. Altså de regler, som skal sikre at Tyskland fremover lever op til EUs nitratdirektiv. Den betyder, at kvælstofoverskud i markerne, der før måtte være 60 kg N pr. hektar, fremover kun må være 50 kg N pr. hektar. Tallene gælder i gennemsnit over en treårig periode.

Også fosforoverskuddet skal ned i forhold til tidligere og må max være 10 kg pr. hektar. De store bedrifter skal desuden lave en meget detaljeret næringsstofbalance.

10 procent mindre kvælstof

I praksis betyder reglerne, at Peter Lorenzen vil gå 10 procent ned i kvælstof til hvede, fra 200 til 180 kg N pr. hektar, hvilket svarer nogenlunde til N-normen i Danmark.

Raps, der giver 4 ton kan få cirka 190 N.

Peter Lorenzen gruer lidt for reglerne om kvælstofoverskud i et år som i år, hvor udbytterne, og dermed den høstede mængde næringsstoffer, kan blive meget lavere end normalt.

»Det kan betyde, at vi skal gøde meget mindre næste år, for at holde gennemsnittet på max 50 kg N i overskud«, siger han.

Kortere udbringningsperiode

Ud over, at man bliver nødt til at give mindre gødning, har regeringen i delstaten Schleswig-Holstein besluttet at forkorte den periode, hvor man lovligt kan køre husdyrgødning på markerne.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle