Fantastisk slutspurt i jordbærrene

Kulde i foråret gav en langsom start i jordbærrene, men lige nu bugner markerne af flotte og saftfulde bær.

Jordbærsæsonen lakker mod enden. Men sol og varme har givet en slutspurt med flotte og velsmagende bær. Det gælder også på Torup Bakkegaard lidt nord for Assens.

»Vi plukker rigtig mange bær lige nu. Kvaliteten er fantastisk, da solen giver jordbærrene den søde og kraftige smag, som det har knebet med tidligere på sæsonen,« siger Jacob Jacobsen.

Sammen med sin bror, Claus, driver han Torup Bakkegaard og Orelund med et samlet areal på 650 hektar, hvoraf mere end halvdelen er med specialafgrøder.

I højsæsonen giver det beskæftigelse til cirka 320 ansatte, og lige nu arbejder cirka 120 af disse på fuld tryk med at plukke jordbær på i alt 20 hektar.

Selvom der formentlig kan plukkes bær en uges tid endnu, så vurderer Jacob Jacobsen, at udbyttet i år har været 20 procent lavere end normalt, ligesom prisen også har været lidt under gennemsnittet. Det skyldes dels et koldt forår, dels en periode med køligt og fugtigt vejr i sidste halvdel af juni, som ellers er højsæson for jordbærrene.

Langsom start

»Vi startede med at plukke i de tidlige sorter Honeoye og Rumba. Men det kølige og regnfulde vejr i juni gav en lidt træg start, og specielt i sidste halvdel af juni havde vi svært ved at levere de mængder, vi havde lovet,« siger Jacob Jacobsen.

Jordbærrene afsættes til GasaNord, og i de perioder, hvor de danske avlere på grund af vejret ikke har kunnet levere de ønskede mængder, har supermarkederne importeret fra andre lande.

Svært at få en god pris

»Afsætningen har drillet i år. For i de perioder, hvor vi troede, at vi kunne levere store mængder, satte vejret en stopper for det. Det har gjort det svært at få en god pris,« siger Jacob Jacobsen.

Han glæder sig dog over en god slutspurt. Lige nu plukkes der i den middeltidlige sort Sonata og i den sene sort Florence.

Plukkere fra Slovakiet

Hovedparten af plukkerne er fra Slovakiet, og da en del af dem er studerende, er de så småt ved at forberede sig på at skulle hjem igen.

Der er dog også nogle af dem, der bliver et stykke tid endnu. Der er nemlig god brug for dem til at plukke blandt andet ærter og majs på Torup Bakkegaard.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle