Fremtidsforsker: De unge er følsomme og vil redde verden

I et samfund, hvor fokus er på kreativitet og følelser, og hvor forældre får ønskebørn, som skal beskyttes, er de unge gået hen og blevet en meget følsom generation, som drømmer om at blive stjerner eller redde verden.

Nutidens unge er individualister, som drømmer om at redde verden som ingeniører, politimænd, læger eller noget helt fjerde. Samtidig er de vokset op i en verden, hvor fokus i højere grad er på kreativitet og følelser. Det har gjort dem mere følsomme end tidligere generationer. Sådan lød det mandag aften, da fremtidsforsker Anne-Marie Dahl holdt oplæg på Kvægkongressen i Herning.

»De unge spejler sig i det, de ser i tv. Nogle vil være den nye Anna Pihl, andre vil redde liv som i Skadestuen,« sagde hun.

Prinser og prinsesser

Ifølge Anne-Marie Dahl skal forklaringen findes i opdragelsen, og måden samfundet er skruet sammen på. De unge er vokset op som prinser og prinsesser, og de er det vigtigste i forældrenes liv.

»Der er sket et skred i forhold til at opdrage. Hvis man var fræk i skolen før i tiden, så vidste man, at der var en lærer og to forældre mod et barn, og så havde man et problem. I dag er det læreren, som har et problem,« sagde hun.

Når de unge beskyttes af deres forældre, bliver de mere følsomme, da de ikke vænner sig til nederlag. Samtidig er de vokset op i et innovationssamfund, hvor for eksempel reklamer og tv skal tale til ens følelser og ikke ens hoved. Det kan være en grund til, at vi i dag ser en ungdomsgeneration, som er mere påvirkelige, mener hun.

Ingen grund til bekymring

Selvom de unge er mere følsomme end tidligere, så er der ingen grund til bekymring. De er vokset op med at skulle føle sig frem, og det har gjort dem bedre til forandring.

Fokus er på at være glad i nuet, og er man ikke det, så finder man noget andet at lave. Dertil kommer, at de lever i en både fysisk og virtuel verden, hvor mulighederne er uendelige, og hvor de altid er på. Derfor har de også en bedre evne til at omstille sig, og det er en fordel i en verden, som konstant forandrer sig, mener Anne-Marie Dahl. Her er de unge måske bedre rustet end deres forældre.

»Forældrenes generation er vokset op med struktur og pligt. Her passer de unge måske bedre ind i den verden, vi har nu. De har en legoklods-tilgang. De bygger noget, river det ned og bygger det om, og på den måde veksler de hele tiden,« sagde hun.

Faktaboks

Anne-Marie Dahl

  • Fremtidsforsker hos Futuria
  • Uddannet cand.scient.pol. med sidefag i psykologi

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle