Gøder som i Danmark - selvom der ikke er N-kvoter i Sverige

Der er ikke gødningskvoter i Sverige. Alligevel bruger Martin Rosenmejer ikke ret meget mere kvælstof end en typisk dansk landmand.

"Vi har sået 250 hektar vårbyg, så der er stadig langt til, vi er færdige med at så de i alt 715 hektar vårbyg, 112 hektar vårhvede og 142 hektar havre, som vi har med i markplanen i år."

Sådan sagde Martin Rosenmejer, da LandbrugsAvisen var på besøg på Skabernäs HB for en uge siden.

Han er dog ikke bekymret for, at forårsarbejdet trækker ud. For med en kapacitet på 80-130 hektar pr. dag kan han så de i alt 969 hektar vårsæd på godt en uge.

Ingen gødningskvoter

Tidligere har Martin Rosenmejer placeret al gødningen i forbindelse med såningen af vårsæden. Strategien er dog ændret for at få en højere kapacitet ved såningen, og fordi en tør periode i foråret kan føre til en for ringe optagelse af gødningen.

"Vi placerer 200 kg NPK 19-5-10 ved såning af vårsæden. Resten af gødningen bredspredes inden såning," siger Martin Rosenmejer.

Selvom der ikke er begrænsninger for, hvor megen gødning han må bruge, tildeler han ikke ret meget mere end danske landmænd. Således får både Quench vårbyggen til malt og Irina til fremavl cirka 110 kilo N pr. hektar. Vinterhveden får 160-200 kilo N pr. ektar, mens vinterrapsen får cirka 200 kilo Gødningsniveauet fastlægges ud fra en vurdering af udbyttepotentialet på den enkelte mark og ved at udtage N-min-prøver på visse marker. Martin Rosenmejer mener således ikke, at kvælstof er begrænsende for udbytterne på Skabernäs. Derimod har han i denne vækstsæson øget fokus på plantetallet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle