Hjemmeblandere har lavere sodøde-lighed end færdigfoderindkøbere

Betyder det noget for sodødeligheden, om man køber færdigfoder eller er hjemmeblander? Ja, i hvert fald i følge en ny opgørelse fra Danvet.

På baggrund af tal fra 239 sohold konkluderer Danvet, at der er en statistisk sikker forskel i sodødeligheden afhængig af, om besætningen indkøber færdigfoder eller er hjemmeblander.

»Opgørelsen viser, at hjemmeblanderne i gennemsnit har 11,3 procent døde søer mod 12,7 procent hos indkøbere af færdigfoder«, forklarer dyrlæge Hasse K. Poulsen, Danvet.

Tallene viser videre, at den bedste fjerdedel blandt hjemmeblanderne har en dødelighed på 7,6 procent. Hos indkøberne er det samme tal 8,8 procent.

Blandt hjemmeblanderne har 31 procent under 10 procent døde søer. Det samme tal for færdigfoderindkøbere er 21 procent.

»To besætninger med hjemmeblandet foder havde en sodødelighed under fem procent, mens den laveste sodødelighed hos besætninger med indkøbt foder var syv procent«, forklarer Hasse K. Poulsen.

Han konkluderer derfor, at det i forhold til sodødelighed ikke er ligegyldigt, om svinerproducenten selv laver sit foder eller indkøber færdigfoder.

Hvorfor?

På baggrund af tallene peger Danvet på mulige forklaringer på forskellen i sodødelighed.

En større fleksibilitet omkring fodersammensætning kan spille ind.

»Hjemmeblandere kan hurtigere lave en foderændring i forhold til sundhedsudfordringer i besætningen«, lyder det fra Hasse K. Poulsen.

Det kan også spille ind, at hjemmeblandere generelt har et mere konservativt råvarevalg med færre alternative råvarer og deruden en mere stabil råvaresammensætning.

»Man har også mulighed for at rense kornet ekstra godt, hvis der er behov for det«, siger dyrlægen.

Effekten kan også stamme fra forskellen i formalingsgrad og i selve pelleteringsprocessen.

»Færdigfoder er som regel finere formalet end hjemmeblandet foder. Det ved vi, spiller ind på forekomsten af mavesår og gaspustere«, forklarer Hasse K. Poulsen.

Han opfordrer derfor til, at man også inddrager denne viden om sodødelighed, når man vælger, om man vil indkøbe færdigfoder eller være hjemmeblander.

Faktaboks

5 råd om sodødelighed

  1. Selektion af polte: Lad kun absolut top-polte uden skavanker komme videre til løbeafdelingen.
  2. Fodring: Råvaresammensætning og formalingsgrad skal fremme en god mavesundhed hos polte og søer. Vær opmærksom på toksiner og på urenheder i bunden af kornsiloer.
  3. Drægtighedsstald: Stabile grupper giver lavere dødelighed end dynamiske grupper.
  4. Sygestier: Hurtig og konsekvent flytning til syge- og aflastningsstier. Det samme gælder søer, der ikke trives i storflokken.
  5. Størrelse: Løb poltene så tidligt, som det er forsvarligt. På den måde undgår man, at de ender med at være meget store søer med belastet bentøj.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle