Højeste ægproduktion i 50 år

Af Jørgen Nyberg Larsen, sektorchef, Branchesekretariat, Danske Æg.

Produktionen af konsumæg er siden 2007 i gennemsnit steget med 2-3 pct. om året, men på baggrund af tal for de første ni måneder af 2019 tyder alt på, at produktionen i 2019 stiger med omkring 10 pct. til godt 74 mio. kg. Vi vil dermed nå op på den højeste produktion i mere end 50 år.

Når vi ser på de enkelte produktionsmetoder, er der store forskelle i udviklingen. Skrabeægsproduktionen, der nu er den dominerende, steg med over 22 pct. i forhold til 2018, og den udgør nu godt 41 pct. af den samlede produktion. Meget tyder på, at skrabeægsproduktionen også vil stige i de kommende år.

Den økologiske produktion stiger også fortsat, selv om stigningstakten er faldet noget. Den steg med godt 3 pct. i forhold til 2018 og udgør nu næsten 30 pct. af produktionen. Det er vel den højeste andel af alle animalske produktioner i Danmark.

Frilandsproduktionen, der stadig er den mindste af de fire produktionsmetoder, steg med næsten 10 pct. og udgør nu 9 pct. af produktionen.

Burægsproduktionen, der i en lang årrække fra begyndelsen af 1980erne og indtil 2017 var den dominerende produktionsmetode, falder fortsat, men den er ved at stabilisere sig på det nuværende niveau, og der er ved årsskiftet 2019/2020 kun 6-7 burægsstalde tilbage i Danmark, og heraf producerer et par direkte til industrien eller til medicinalbranchen. Burægsproduktionen faldt med godt 1 pct. i 2019 og udgør nu knapt 20 pct. af produktionen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle