Halmformand: »Hvor er efterspørgslen?«

Mangel på halm som effekt af tørken er ifølge Danske Halmleverandører ikke synlig i praksis.

Tørken er meget alvorlig. Situationen med halm skal ligeledes tages seriøst, men vi bliver nødt til at arbejde ud fra det reelle marked«. Ordene kommer fra Danske Halmleverandørers formand, Hans Stougaard, da han bliver spurgt ind til den omtalte halmmangel i landet.

»Ikke en eneste har kontaktet mig på grund af halmmangel. Jeg har været i kontakt med Centrovices formand, Torben Povlsen, der fortæller samme historie«, forklarer han. Halmformanden bifalder intentionen hos organisationer, der har meldt ud, at man bør gemme halmen til dyrehold og finde alternative brændsler på varmeværkerne, men han opfordrer leverandører til at handle efter reel efterspørgsel.

»Som leverandører har vi underskrevne kontrakter med varmeværkerne, der skal overholdes hvis muligt. Jeg er enig i, at dyrehold er meget væsentligt for Danmark, men det kan ikke være os leverandører, der skal opsøge dyreholderne, når vi allerede har kontrakter, der skal opfyldes. Når det er sagt, vil vi rigtig gerne i dialog med dem, der mangler halm«, siger den fynske halmleverandør.

Halmleverandører efterspørger selv

Halmbørser skyder op over landet, hos rådgivningscentre og facebooksider. Men på flere af børserne er handlen forholdsvist ensidig. På VKSTs halmbørs har 34 personer ønsket at sælge halm. Kun seks har skrevet sig op som modtagere af halm, hvoraf mindst fire er profesionelle halmleverandører.

En af sælgerne på Agrinords nyoprettede halmbørs har i en uge haft økologiske halmballer og markhalm udbudt uden at finde en aftager.

»Jeg har 130 hektar økologisk markhalm stående, som jeg har udbudt i to uger. Der er ingen, som har henvendt sig for at købe, og jeg har ikke engang sat pris på«, fortæller landmanden, der ønsker at være anonym.

»Halmen kan findes andre steder«

Virksomheden Frandsbjerg Group handler hvert år omkring 40.000 ton halm. I år er al halmen øremærket det danske marked, men virksomhedens direktør, Søren Rasmussen, ser heller ikke en desperat situation herhjemme.

»Jeg tror, at hvis alle bærer sig nogenlunde fornuftigt ad, så er der halm nok. Noget skal måske køres tværs over landet, men jeg er ikke sikker på, at vi behøver at se til udlandet«, siger han. Hvis manglen på halm bliver mere udtalt, har Søren Rasmussen selv en betydelig mængde at hente fra en part i et polsk landbrug på 7.000 hektar.

»Mit bud er, at vi får 10.000 til 12.000 ton halm fra vores polske landbrug, og den halm er indtil videre ikke øremærket nogen. Man kunne sende det til Danmark, men det vil nok koste 60 øre i fragt, måske mindre, hvis man gør det med skib. Hvis folk vil betale, så er halmen der også«, fortæller halmdistributøren. Han tilskriver i høj grad diskussionen om halmmangel, at medier og spillere på markedet reagerer uovervejet.

»Nogle leverandører er pressede på deres kontrakter til varmeværkerne, og alle bliver urolige, fordi snakken går om halmmangel, så priserne bliver fordrejede flere steder«, forklarer han.

Faktaboks

Halmbørser

  • Agri Nord, VKST, LMO, Centrovice, Sagro og Djurslands Landboforening har bl.a. oprettet halmbørser på internettet
  • Selvstændige Facebook grupper kan findes ved at søge efter 'Halm' på mediet

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle