H.C. Gæmelke: Vi er nødt til at sortere i sagerne - det er ikke ethvert pip, der behøver at blive hørt

Det er noget af demokratiets hjerteblod, H.C. Gæmelke er parat til at tappe. Men det er nødvendigt at skære til, hvis L&F skal være manøvredygtig, siger formanden for Jysk Landbrug.

Jeg er på ingen måder fortaler for, at store foreninger er bedre end små. Men vi er nødt til at se på, hvordan vi er repræsenteret i L&F. Vi er for mange med rundt om bordet, og derfor er organisationen ikke agil nok. Jeg er fortaler for, at vi skal være færre i landsformandskredsen og primærbestyrelsen, og så er der nogle, som må lade sige repræsentere af andre«.

Sådan siger formanden for Jysk Landbrug og medlem af landsformandskredsen Hans Christian Gæmelke - eller bare H.C, som han foretrækker at blive kaldt.

»Det er jo grundlæggende forkert, hvis en lille forening, der har en berettigelse, ikke er repræsenteret i L&F. Men vi er nødt til at gøre det hele mere strømlinet og f.eks. sætte en nedre grænse for, hvor få medlemmer, man kan repræsentere«, siger H.C., der sådan helt overordnet giver et »high-five« til organisationen L&F.

Demokrati

Alligevel er der plads til forbedringer, og for at sparke nyt liv i organisationen er den jyske formand nødt til at tage fat der, hvor det gør ondt:

»Vi bliver færre landmænd, og det bliver sværere at få nogen til at stille op til tillidsposter. Derfor bør vi skrue det sådan sammen, at vi også er færre, der skal vælges. Det er måske i virkeligheden også mere demokratisk, at de, der repræsenterer flest medlemmer, også har mest at sige. Eller med andre ord, at en lille og en stor forening ikke har det samme tryk. Måske behøver organisationen ikke at høre ethvert lille pip, men i stedet tage sig af de store linjer som f.eks. grødeskæring og dyrkning af §3-arealer, som kommer alle til gavn«.

Flade ud

Helt konkret forslår H.C., at både primærbestyrelsen med 25 medlemmer og landsformandskabet, der med formænd og næstformænd kan tælle op til 70-80 personer, skæres til og flades ud:

»Vi kunne godt aktivere sektorformændene (for planter, kvæg, svin, økologi og økonomi/virksomhedsledelse, red.) mere, så det var dem og næstformændene i formandskabet, der udgjorde primærbestyrelsen. Landsformandskredsen kan også gøres mere handlingsdygtig, hvis vi skærer næstformændene væk og lader nogle af de små foreninger repræsentere af de større. Måske endda lade landsformændene deltage i Taskforce arbejde, tillidsposter osv.«.

»Det er i hvert fald min erfaring fra Jysk Landbrug, at en bestyrelse ikke bliver dårligere med færre medlemmer. Tværtimod. Mange lokalforeninger har været igennem den øvelse med at skære i antallet af medlemmer i bestyrelsen«.

»De store landmænd med mange ansatte føler ikke rigtig, at de har tid til at være aktive i det politiske liv. Så jeg tror også, at vi kommer til at kigge på, om vi skal være mindre bestyrelsesdrevet. De, der lader sig vælge, gør en kæmpe indsats, men måske behøver vi heller ikke at være med til alle møder. Jeg tror sagtens, at vi kan blive bedre til at prioritere vores tid og så lade vores dygtige embedsfolk tage nogle af alle de møder. Som landmænd har vi også en bedrift, der skal passes, og det skal organisationen indrettes efter«, siger H.C. Gæmelke.

Faktaboks

H.C. Gæmelke

  • 37 år - bor ved Vejen.
  • Formand for Jysk Landbrug - repræsenterer 917 medlemmer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle