Kong Vinter og Regnguden bestemmer el-prisen

Vandstanden i de norske og svenske søer, og hvor meget ejerne af vandkraftværkerne vælger at lukke igennem sluserne - det er noget nær de altafgørende faktorer for, hvilken pris danske forbrugere skal betale for strøm.

Det er sæson for sne, sjap og slud. Det er også nu, at prisen på el for hele Norden bliver fastsat. Det er nemlig nedbøren over de norske og svenske fjelde der i høj grad bestemmer, hvor meget prisen på strøm svinger, hvorfor elprisen bestemmes af vejrguderne over vore nordlige naboer. "Det, vi sidder og kigger på, er vandreservoirer i Norge og Sverige. Er de tomme, fulde eller midt imellem," forklarer handelschef i EnergiMidt, John Griem.

Fast cyklus

Ifølge John Griem er der en temmelig fast cyklus for elprisen. Vandreservoirerne fyldes op, når sneen smelter om foråret og tappes løbende hen over sommeren. Så kommer der ny nedbør om efteråret, og den topper omkring årsskiftet. Derefter tæres der på det oplagrede vand.

"Har vi en situation med væsentligt lavere vandmængder end normalt, så er udbuddet mindre, og ejeren af vandkraftværket kan hæve prisen. Lave priser svarer til fyldte magasiner og stor nedbør. Når reservoirerne er helt fyldt, er ejerne villige til meget lave priser," lyder forklaringen. John Griem tilføjer, at store udsving i prisen primært afhænger af ekstremt vådt eller tørt vejr.

Vinteren 2003 var kendetegnet ved en varm sommer og et tørt efterår, og det førte til høje el-priser. Efteråret 2006 var ekstremt tørt, og vandmagasinerne var kørt helt i bund, hvilket igen medførte store prisstigninger.

Efterspørgslen fra forbrugerne påvirker i langt mindre grad prisen, og den gennemsnitlige dansker bruger langt mindre strøm end nordmænd og finner.

Handelschefen for EnergiMidt tilføjer, at på grund af strengere regler for udledning af kuldioxid er elprisen generelt gået et niveau op, og han forventer, at den fremtidige pris ved normale vejrforhold ligger omkring 50 euro pr. MWh.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle