Kraftig stigende import af mejeriprodukter i Kina

Af Niels Ole Nielsen, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer.

2017 har på mange måder været et godt år med stigende priser gennem det meste af året. Samlet set har udbuddet af mælk ganske vist været stigende, men efterspørgslen er steget endnu mere. En væsentlig årsag til dette er den stigende interesse fra Kina, som har øget deres import af mejeriprodukter kraftigt i 2017.

For de vigtigste og største produktgrupper har der været store stigninger sammenlignet med de seneste år. For flere af produkterne er der tale om nye rekorder, bl.a. er Kinas import af modermælkserstatning næsten tredoblet siden 2014. For sødmælkspulver ligger importen også væsentligt over 2015 og 2016, men der er dog endnu et stykke vej op til tallet fra 2014, hvor kineserne fik hentet lige rigeligt med pulver ind i landet. Også importen af mindre produktgrupper som smør, ost og fløde er kraftigt stigende og har alle sat ny rekord i 2017.

Det kinesiske forbrug af mejeriprodukter forventes at stige i 2018, hvilket også vil betyde stigninger i importen. Dog formodes det, at den kinesiske produktion af mælk også vil stige, hvilket nok vil betyde et fald i importen af konsummælk.

Langt størstedelen af den kinesiske import kommer fra New Zealand. Den danske handel med Kina er dog også stigende, og Kina er i dag det 4. vigtigste eksportmarked for danske mejeriprodukter.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle