Kunsten at være en Gæmelke

Navnet Gæmelke er uløseligt forbundet med dansk landbrugspolitik. For sønnen til en af hovedarkitekterne bag L&F er efternavnet af og til en udfordring.

Jeg sad på den anden side af kontorbordet, da L&F blev skabt. Og jeg har godt nok lyttet til mange mærkelige samtaler«, siger H.C., der er et aktivt medlem af landsformandsgruppen i den organisation, som faren med fornavnet Peter for godt en halv snes år siden var med til at skabe.

I dag er H.C. stolt over organisationen, selv om han nok er »en smule miljøskadet« og indrømmer, at livet nogle gange havde været lettere, hvis der stod Hansen på navneskiltet, når han skal udtale sig om organisationen, som Gæmelke senior stod fadder til:

»Jeg har da også måttet lægge ører til mange ting. Også efter, at min far stoppede med at være aktiv i landbrugspolitik. Der er altid nogle, der vil fortælle mig, hvad de synes, min far har gjort rigtigt eller forkert«, siger H.C. Gæmelke og tilføjer:

»Men jeg peger altid ned på mine egne sko og siger, at jeg ikke er min far, og at jeg gør tingene på min måde«.

Ikke slippe væk

Man kan heller ikke sige, at H.C. har gjort alverden for at slippe væk. I dag er han formand for Jysk Landbrug, som faren også var, og indtil for nylig drev far og søn i fællesskab landbruget Røjgaard I/S, som H.C. i dag står som eneejer af.

På gården drives en full line svineproduktion med 500 søer og en produktion af omkring 17.500 slagtesvin. Der er 620 ha i pløjefrit system fordelt på fire ejendomme. Dertil kommer udlejningsmål, en vindmølle, seks ansatte - og så er far stadig med på sidelinjen.

»Mit landbrug skal ikke være større, end det er nu. Jeg kan ikke passe det hele selv, men jeg kan nå rundt om det hele. Den seneste store investering er, at vi har fået søerne med, og for mig er det vigtigt, at vi har full line. Hvis jeg skal være lidt pessimistisk, tror jeg ikke, at en produktion kun med slagtesvin og indkøb af smågrise på det frie marked har nogen stor fremtid i Danmark. Jeg vil i hvert fald gerne undgå den transfer og have den fee, der er ved at lave smågrisene, selv om jeg har været glad for mine smågriseleverandører«.

»Der er en trend i at spise mindre kød, så måske er jeg slet ikke svineproducent om 10-15 år, selv om jeg ikke kan lide at sige det højt«.

»Jeg kunne godt tænke mig, at politikerne på Christiansborg spurgte Salling Group om, hvad folk i virkeligheden køber i supermarkedet i stedet for kun at lytte til dem, der skriver i Information. Om jeg og landbruget skal sadle om, kan da godt være, men det skal markedet være med til at fortælle os«, siger H.C. Gæmelke.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle