Mælkeforbruget stiger i ulandene de næste ti år

FAO og OECD har netop offentliggjort deres forventninger til udviklingen i landbrugsproduktionen frem til 2022. Tesen for de kommende år er, at landbrugsproduktionen i stadig stigende grad bliver markedsdreven, og at efterspørgslen især stiger i udviklingslandene. For mælk er det absolut sandt: I EU er markedet modent, og forbruget ventes at vokse under en pct. årligt fra 2012 til 2022. Til gengæld ventes forbruget i udviklingslandene at vokse med ca. 2,3 pct. for drikkemælk og mellem 1,6 og 2,8 pct. for andre produkter. FAOs seneste tal for den forventede globale mælkeproduktion er 784,4 mia. kg i 2013 – et tal der ventes at vokse med 168 mia. kg mælk over de næste 10 år, hvoraf de 74 pct. vil komme i udviklingslande, heraf alene de 29 pct. i Indien. Umiddelbart lyder det som en kraftig vækst, men i gennemsnit er det en udvidelse på 1,8 pct. om året og dermed væsentlig mindre end de foregående 10 års gennemsnit på 2,3 pct.

Selv om en stor del af væksten i verdens mælkeproduktion således kommer i udviklingslandene, kan den ikke følge med forbruget, og det vil give en fortsat vækst i eksporten fra de traditionelle udbydere. For smør, ost og mælkepulver ventes en årlig vækst i omsætningen på 1,6 til 2,1 pct., og særligt USA vil se en stor vækst i eksporten. Så samlet ændres der ikke på det aktuelle billede, hvor de 75 pct. af omsætningen på verdensmarkedet kommer fra New Zealand, EU, USA, Australien og Argentina, og hvor New Zealand og EU i dag leverer over 50 pct. af de 54,7 mia. kg mælk, der i 2013 ventes omsat.

Væksten i de mælkemængder, der i 2013 omsættes på verdensmarkedet, er beskedne 1,9 pct. ifølge FAOs prognoser. Det er væsentligt mindre end de ca. 7 pct. fra de seneste år. Med den fortsatte massive efterspørgsel i vækstlandene er dette da også forklaringen på de kraftige prisstigninger, vi har set over det seneste år.

I EU er priserne også steget kraftigt. I de kommende måneder forventes dette niveau at holde, men når der igen kommer rigelig mælk hos udbyderne som svar på de høje mælkepriser og faldende foderpriser, må vi forvente et prisfald, og foråret 2014 kan komme til at ligne foråret 2012.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle