Miljøgodkendelser går nu to måneder hurtigere

Kommunerne har på et år barberet to måneder af ventetiden, når de behandler husdyrgodkendelser.

Det går nu langt hurtigere at få en miljøgodkendelse end sidste år. Dermed skal landmænd, der vil udvikle bedriften – som regel til gavn for miljøet – ikke vente nær så længe på at komme i gang. Det viser den årlige opgørelse fra Miljøstyrelsen.

De nye tal viser, at mens det tog over 300 dage at få en miljøgodkendelse i 2012, tager det nu 240 dage i gennemsnit. Det svarer til 7,9 måneder. Dermed er der skåret 60 dage af sagsbehandlingstiden pr. sag på et år.

»Det er i alles interesse, at sagerne glider så let som muligt, for korte sagsbehandlingstider kan være med til at skabe vækst og arbejdspladser, samtidig med at der bliver investeret i ny og moderne miljøteknologi i landbruget,« siger miljøminister Kirsten Brosbøl (S.)

Den rigtige vej

Lars Hvidtfeldt, viceformand for Landbrug & Fødevarer, glæder sig over, at det går den rigtige vej med sagsbehandlingstiden.

»Det er også dejligt at se, at miljøministeren netop betoner, at korte sagsbehandlingstider er med til at sikre vækst, produktion og arbejdspladser i fødevareklyngen,« siger han.

Mål seks måneder

I Vækstplan Fødevarer, der kom i sidste uge, er målet at få ventetiden endnu længere ned, så den på sigt maksimalt bliver seks måneder. De nye tal viser, at fire ud af ti kommuner allerede klarer det på den tid, mens seks ud af ti stadig er for langsomme.

Der er altså stadig plads til forbedringer. For eksempel bruger hver fjerde kommune mere end et år, altså dobbelt så langt tid som målet, og en enkelt kommune, nemlig Odense, bruger to år i gennemsnit pr. sag.

Næstved, Skive, Thisted og Kalundborg »bør også have røde øren,« påpeger Lars Hvidtfeldt.«

Faste mål svært

Hos KL (Kommunernes Landsforening, red.) peger Jørn Pedersen, formand for Teknik og Miljø, på, at det kan være svært med et fast mål på seks måneder, fordi nogle sager er meget komplekse og tager længere tid.

»En ansøgningsproces afspejler et samarbejde mellem myndighederne og ansøger, og fremdriften er derfor dybt afhængig af, at parterne får de rette informationer til rette tid. Her har ansøger såvel som myndighed et stort ansvar for at optimere processerne,« siger Jørn Pedersen.

En række kommuner, der ikke nødvendigvis er har nået de seks måneders sagsbehandlingstid, fortjener dog ros for at have forbedret sagsbehandlingstiderne for husdyrgodkendelserne. For eksempel var Svendborg, Lolland og Mariagerfjord kommuner i gennemsnit 10-16 måneder hurtigere til at sagsbehandle i 2013 end i 2012.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle