Mystiske frø er en trussel

Nils Elmegaard, chefkonsulent/sekretariatschef, Brancheudvalget for Frø

17.000 forsendelser med ’mystiske frø’ er der indtil nu modtaget til toldbehandling i Københavns Lufthavn. Det mystiske ligger i, at der ikke fremgår nogen afsender af forsendelserne med frø. I Danmark og andre lande både i og uden for EU har borgere modtaget små pakker frø, de åbenbart ikke har bestilt. Det er kritisk, at pakkerne ikke opfylder kravet om plantesundhedscertifikat ved import fra tredjelande. Desuden er regler fra frømarkeds- direktiverne sandsynligvis overtrådt foruden f.eks. lovgivningen om GMO.

Forsendelserne kommer fra Fjernøsten, og frøene er i overvejende grad havefrø. Landbrugsstyrelsen tester naturligvis frøene for bl.a. tomatskrumpesyge. Det er kritisk, at der foregår en sådan trafik, da der potentielt kan slæbes plantesygdomme eller ukrudtsfrø ind over grænserne, hvilket kan underminere dels frøproduktionen, dels de høje kvalitetsmål, vi har med danskproducerede frø, der afsættes globalt.

Sagen om de mystiske frø er taget op på EU-niveau, hvor man undersøger problemets natur og omfang. Andre lande beretter om samme mængder forsendelser som Danmark, men kan ligesom vi, ikke sige med sikkerhed, om forsendelserne er bestilt af modtageren. I International Seed Federation (ISF) og i Euroseeds - Dansk Frø er medlem af dem begge - har sagen også høj prioritet.

Det vides ikke, hvorfor der er så mange forsendelser, men det kan være internetbutikker, der på forskellige handelsplatforme opretter falske handler og kundeanmeldelser for at øge salget.

I frøbranchen hylder vi fri bevægelighed af frø, men det skal være på lige vilkår og med sikkerhed for, at frøene lever op til alle lovmæssige krav om f.eks. identitet og plantesundhed. Foruden de mystiske frø er der tendens til, at mere frø handles af privatpersoner over landegrænser uden om de eksisterende kvalitetssikrende - og for forbrugerne - sikre systemer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle