Natur- og Landbrugskommissionens arbejde: Endnu intet konkret efter ét år

Selv et år efter, at Natur- og landbrugskommissionens rapport kom, er stort set ingen af anbefalingerne ført ud i livet.

Selv om der er gået et år, siden Natur- og Landbrugskommissionen kom med en lang rapport med 44 klare anbefalinger om, hvordan man sikrer både vækst i landbrug, natur og miljø, er politikerne stort set kun nået til hensigtserklæringer. Der er ikke ændret noget konkret.

»Det er stadig mest fugle på taget,« siger Lars Hvidtfeldt, viceformand for Landbrug & Fødevarer.

Burde være i gang

Lars Hvidtfeldt glæder sig over, at politikerne tilkendegiver, at landbruget skal have en ny målrettet miljøregulering, men han havde også gerne set, at man var gået i gang nu et år efter.

»Det er såtid, og jeg ved, at jeg stadig går glip af 1.000-2.000 kr. pr. hektar, når jeg kører og sår, fordi vi stadig er tvunget til at undergødske,« siger han.

Han forstår ikke, hvorfor det går så langsomt med at komme videre.

»Der findes allerede megen viden om virkemidler, og om hvordan tidligere vandmiljøplaner har virket. Den viser, at der ikke er grund til at have så lav en N-norm,« siger han.

De grønne også skuffede

Også Danmarks Naturfredningsforening (DN) er skuffet.

»Der er ikke leveret på en eneste af Natur- og Landbrugskommissionens (NLK) anbefalinger om natur og miljø.«

Sådan lyder det korte svar uden tøven fra Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident for DN.

Det var ellers lige ved, da naturen kom på finansloven i vinter, hvor Den danske Naturfond så dagens lys. Men de to private fonde, der skal medfinansiere opkøb af natur, kan ikke enes om at betale ind på en konto i Finansministeriet.

Samtidig er det salt i såret for DN, at randzoner er halveret og efterafgrøder også beskåret med vækstaftalen i sidste uge.

»Det er de eneste konkrete miljøtiltag, der er indført i årevis. Det er ikke godt nok,« siger hun.

Glæde afløst af skuffelse

NLK’s rapport for et år siden var ellers en milepæl i dansk politik, fordi både landbruget og de grønne stod klar med roser. Skyttegravskrigen var midlertidigt aflyst, fordi det på en gang var en opskrift på, hvordan produktionen kan styrkes, samtidig med at miljø og natur blev sikret.

»Desværre er stort set ingenting blevet til virkelighed endnu,« siger Lars Hvidtfeldt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle