Nordtyske landmænd kan vente drastiske kvælstofrestriktioner

Kvælstoftab til grundvand og kystnære farvande må reduceres med 30-50 procent, vurderer repræsentant fra Slesvig-Holstens landbrugsministerium.

Danske landmænd har i årevis skelet misundeligt til deres tyske kolleger, hvad angår gødningsregler, men den tilstand kan det snart være slut med.

Tyske landmænd kan nemlig imødese regler i fremtiden, som på mange punkter minder om de danske.

Det fortalte dr. Michael Trepel fra ministeriet for energi og landbrug i Slesvig-Holsten på en minihøring om målrettet regulering, som blev holdt i Århus tirsdag.

Massive N-overskud

Baggrunden for de tyske planer om at stramme alvorligt op på gødningslovgivningen er det meget høje indhold af kvælstof og fosfor, som findes i grundvand og vandmiljø.

Resultater fra 2011 viser således, at grænseværdien på 50 mg N pr. liter er overskredet i en lang række prøver af grundvand. Det kan direkte kædes sammen med, at der i de samme områder er målt meget høje kvælstofoverskud .

I hele det centrale område af delstaten viser kvælstofbalancen et overskud på 100-120 kg N pr. hektar. Også indholdet af kvælstof er overskredet i mange af de tyske vandløb.

»I andre dele af Tyskland ser vi samme billede,« sagde Michael Trepel, der delvist kæder resultaterne sammen med den massive dyrkning af majs.

»Vi skal reducere tabet af kvælstof med 30-50 procent i mange områder,« sagde Michael Trepel.

Han nævner gødningsplanlægning med lavere kvælstofkvoter og bedre udnyttelse af husdyrgødning som nogle af fremtidens krav til de tyske landmænd - om end N-kvoterne stadig vil ligge over det danske niveau.

Dertil kommer en række frivillige tiltag.

»Nøgleordet er samarbejde ud fra et fælles syn på vandbeskyttelse og næringsoverskud,« sagde Michael Trepel

Som for 20 år siden

»Tyskerne er i færd med at tage de skridt, vi tog for 20 år siden. Eksempelvis skal man nu medregne biogasgylle som gødning,« siger direktør Ivar Ravn, VFL Planteproduktion.

»Men kvoter på 210-250 kg N pr. hektar hvede, som det foreslås, er stadig en del mere, end hvad danske landmænd har lov til at bruge.«

Ivar Ravn ser en afgørende forskel i forhold til Danmark i metoden til at nå målene.

»I Tyskland lægger man op til dialog, samarbejde og frivillighed på en række punkter, og det et kan vi lære af herhjemme. Eksempelvis vandrådene har jo vist, at man kommer langt med inddragelse. Hvis man inddrager landmænd i fornuftige processer, kan man få dem til meget,« siger Ivar Ravn.

Faktaboks

Tysk fremtid

  • Kvælstofkvoter på 210-250 kg N pr. hektar i hvede
  • Krav til opbevaring og udnyttelse af husdyrgødning
  • Randzoner og vådområder
  • Rådgivning i gødskning
  • Evt. skat på kunstgødning

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle