Ny afgift giver kæmpe bureaukrati

3.000 virksomheder, derunder mange landmænd, skal registreres og afkræve afgifter for halm, brænde, flis og lignende.

Et administrativt monster, der vil skabe større kaos end fedtafgiften. Sådan bliver den nye såkaldte forsyningssikkerhedsafgift, frygter Landbrug & Fødevarer.

Den nye afgift, som der er bred opbakning til på Christiansborg, er i virkeligheden en ny afgift på halm, brænde, flis og anden biomasse. L&F finder det paradoksalt at tage skridt til en biomasseafgift samtidig med, at man fremlægger en klimaplan, der skal fremme omstillingen fra fossilt brændstof til biomasse. Og i praksis er det for mange landmænd ikke bare en ekstra afgift men også et administrativt bøvl, der skal stables på benene.

 

Skal opkræve afgift

Ifølge det lovforslag, der er sendt i høring, skal der kræves afgifter af al biomasse, som registrerede virksomheder bruger til opvarmning. Det vil - som det ser ud lige nu - sige, at man i princippet også skal betale afgift af den halm, som man høster på sine egne marker og brænder i sit eget halmfyr, hvis halmfyret er større end 150 kW. Man kan dog slippe med beskedne omkostninger, da man kan betale afgift i henhold til den nuværende skattemæssige værdi af halmen, vurderer Mikkel Stein Knudsen, erhvervspolitisk seniorkonsulent i L&F.

»Men man sidder stadig med bøvlet, og det kan måske også være svært at sætte halmen til nul, hvis man samtidig sælger halm til andre,« siger han.

Bureaukratiet ligger også i, at alle, der sælger for mere end 10.000 kr. årligt, skal opkræve afgiften. Selv om man sælger for mindre end 10.000 kr. årligt, skal man i visse tilfælde også opkræve afgiften, nemlig for alle ordrer over 1.000 kr.

»Det er meget kompliceret. Der er virkelig meget at sætte sig ind i, og det kan virke temmelig uoverskueligt, hvis man bare skal sælge lidt halm eller brænde,« tilføjer han.

Afgifter frem og tilbage

Det er kun salg til opvarmning, der skal svares afgift af. Men sælger man halm til strøelse, skal afgiften også opkræves, og så kan køberen få den refunderet, hvis han kan dokumentere, at den er brugt til andet end opvarmning. Dog kun hvis han skal have refunderet mindst 5.000 kr. årligt.

Skatteministeriet vurderer, at cirka 3.000 virksomheder, deriblandt mange landmænd, skal registreres, så de kan opkræve afgifter. Landbrug & Fødevarer skønner, at langt flere virksomheder kan skulle registreres, og at mange virksomheder vil glide ind og ud af registreringspligten afhængigt af, om der eksempelvis tyndes ud i læhegnet det pågældende år.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle