Peder kan kunsten at få mere ud af det, han har

Frem for flere køer og mere jord får Peder Nielsen ekstra for sin øko-mælk, fordi han har investeret i et høtørringsanlæg. Køernes eneste grovfoder er hø.

En hø-ost lyder ikke specielt poetisk, men den skal nok få et velklingende navn, den fyldige og langtidsmodnede gourmetost, som Peder Nielsens 60-70 økologiske køer på Mølgård er begyndt at levere råstoffet til via Thise Mejeri. Hø er køernes eneste grovfoder og giver en speciel smag til mælken. Et ekstra plus til ostens historie er, at mælken produceres i den rene vesterhavsluft, og i et halvt år modnes osten i et lager tæt ved Bovbjerg Fyr.

Ud over øko-afregningen får Peder Nielsen 10 øre ekstra for sin hø-baserede mælk, indtil videre i 2008.

"Min bedrift hører efterhånden til de mindre, og jeg kunne vælge at fordoble jordarealet og koantallet, men med specialproduktionen satser jeg på at få mere ud af det, jeg har," siger Peder Nielsen, der med høtørringsanlægget fra Lasco har investeret dobbelt så meget, som prisen på ny lagerplads til græsensilagen som før lå i markstakke.

Køer elsker hø

Tre-fire slet græs skal høstes til hø på 40 hektar i løbet af sommeren og lagres i halvdelen af den nye 85 meter lange og 22 meter brede lade. Den anden halvdel bruger Peder Nielsens kone, dyrlæge Elsebeth Spangsberg, til ridebane.

"Bliver jeg træt køerne, har jeg nu den fremtidssikring, at jeg kan sælge godt hø til hestefoder," siger Peder Nielsen. Heste spiller en stor rolle på Mølgaard, hvor Peder Nielsen har planer om at sænke gulvet i den gamle kostald og lave heste-hotel.

Høet hentes ind fra marken ved en tørstofprocent på omkring 50 og fyldes i en af to kæmpe tørrekasser i laden. De første dage blæses store mængder varm luft ind i kassen, til tørstofprocenten når op på 70. Derefter får høet et pust en timestid hver anden dag i fire-fem uger, indtil tørstofprocenten er 90, og høet kan flyttes til et lager.

"Køerne elsker hø, det er utrolig nemt at arbejde med, giver en dejlig duft i stalden, og kørerne sviner mindre, da afføringen bliver mere fast.

Ost med eventyr

"Hø-fodringen har været fuldt gennemført siden nytår, og jeg er rimeligt tilfreds. Køerne er steget i ydelse, medens fedt- og proteinprocent er faldet lidt," siger Peder Nielsen, der har været økolog siden 1995 og i 10 år har haft malkerobot. Der er lige plads til den mellem to spær i stalden.

Salgsdirektør Mogens Poulsen, Thise Mejeri, ser en idé i at lagre andre specialoste på basis af mælk fra flere nærtboende øko-producenter i netop Bovbjerg.

"Varen bliver i miljøet nær havet, hvor den er produceret. Vi er sultne efter at tilføje eventyr til vores produkter," siger Mogens Poulsen, "men det begynder med mælken."

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle