Prognose: Danske priser falder markant

Svineprisen to kroner lavere end ventet i 2. kvartal og forventes at falde yderligere. Også mælkeprisen viger

Det var slemt for de landmænd, det gik ud over i starten af coronakrisen. Dem med mink og produktion af kalve- og oksekød mærkede med det samme en nedgang i efterspørgslen. Nu ser det desværre ud til, at de landmænd, der gik fri i første omgang, også vil blive ramt af prisfald.

»Vi er gået fra en situation, hvor coronakrisen først og fremmest gav prisfald på minkskind, okse- og kalvekød samt gartneriprodukter til, at krisen nu rammer landbrugsprodukter generelt«, siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Seges, i forbindelse med en ekstraordinær udgivelse af ’Markedsvurdering for landbrugsprodukter’.

Dermed rammer coronakrisen nu også prisen på landbrugets hovedprodukter mælk, svinekød og korn.

Nedlukning koster

Det er nedlukningen af store dele af samfundet i de fleste lande, der har betydet lavere efterspørgsel efter fødevarer og flere steder har givet store udfordringer i forarbejdning og distribution. Derudover har nedlukningen medført lavere priser på råvarer som f.eks. olie, der er tæt forbundet med visse fødevarepriser.

Prisfaldene skyldes overvejende nedlukningen af hoteller, restauranter og andre dele af turistbranchen og oplevelsesøkonomien. Det har medført et fald i efterspørgslen efter højværdiprodukter.

Svinepris to kr. ned

»Svineprisen er fortsat stærkt domineret af afrikansk svinepest i Kina og andre lande, og hvis vi sammenligner med historiske priser, er svineprisen stadig ganske fornuftig, og det forventes også at gælde året ud. Men coronakrisen har taget toppen af prisen«, siger Klaus Kaiser.

I prognosen fra februar forventede Seges en gennemsnitlig svinepris i andet kvartal på 14,50 kr./kg. Det er nu justeret ned til 12,50 kr./kg., og i andet halvår forventes et yderligere fald.

Mælkepris ni øre ned

Prisen på mælk har ligget nogenlunde stabil siden starten af 2019 på et niveau lige over prisen i et ’normalår’. Coronakrisen har dog medført prisfald på mælk verden over.

»Vi begynder at se prisfald på mejeriprodukter i mange lande, og selv om de danske mejerier er gode til at afsætte produkterne på højværdimarkeder overalt i verden, har prisfaldene nu også ramt de danske mejeriers afregningspriser til landmændene. Og priserne kan falde yderligere i de kommende måneder«, siger Klaus Kaiser, der dog kun forventer prisfald til et niveau lidt under et ’normalår’.

Prognosen for den gennemsnitlige mælkepris er nedjusteres med 9 øre i andet kvartal. og Seges forventer et yderligere lille fald i andet halvår.

»Risikoen er i øjeblikket ekstraordinært stor for landbruget på grund af coronakrisen, afrikansk svinepest, ustabilt vejr, risiko for et hårdt ’Brexit’, potentiel renteuro m.m. Så samtidig med at vi nu bliver ramt på priserne generelt, kigger vi ind i en ekstra usikker fremtid for landbrugets økonomi«, lyder den lidt dystre spådom fra Kaiser.

Faktaboks

Nøgletallet: Bytteforholdet viser vejen:

  • Når man skal vurdere konjunkturerne i landbruget, så er det godt at tage udgangspunkt i bytteforholdet, der beskriver forholdet mellem købs- og salgspriser. Et fald betyder, at prisen på de ting, landmanden køber ind, stiger relativt mere end hans salgspriser. Efter et fald i det samlede bytteforhold i 2018, steg tallet kraftigt gennem 2019. I 2020 ventes bytteforholdet at fortsætte det lille aktuelle fald, vi har set siden årsskiftet, primært på grund af gradvist faldende svinepriser og lidt lavere mælkepriser.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle