Ren majs fik effektiviteten til at stige

Svend-Erik Sørensens køer har ikke set et græsstrå i to år.

Mere mælk i tanken, færre sporer i mælken og højere fodereffektivitet er blandt de gevinster, som Svend-Erik Sørensen, Vandel ved Billund, har opnået ved at skippe græsset til fordel for majs som eneste grovfoder til bedriftens 200 køer.

Det er nu to år siden, at det sidste græs forsvandt fra køernes ration, og det skete ved en glidende overgang.

»Vi startede med at øge majsandelen fra 50 til 75 procent. Det gik forbavsende godt med stigende ydelse og bedre sundhed, så i dag har vi kun græs for kviernes skyld,« forklarer Svend-Erik Sørensen, som fik tippet om ren majsfodring fra sin fodringsrådgiver, Aage Villumsen.

»De fodrer køerne med megen majs i USA, så det burde også kunne fungere herhjemme. Det fungerer i hvert fald her,« slår Svend-Erik fast.

Fodringen er stabiliseret

Den ensidige majsfodring har stabiliseret køernes foderration, da der ikke længere skiftes mellem forskellige slæt græs. Til gengæld får hver malkende ko 15,6 kg ts i majsensilage hver dag.

»Det er en stor mængde, og det kræver, at majsen ikke bliver for tør, for så kan de ikke æde det,« forklarer Svend-Erik, som tilstræber et tørstofindhold på 30 til 32 procent.

Majsen høstes over tre dage, og ved ilægning i siloen blandes majsen med sodabehandlet korn i forholdet ét ton sodakorn pr. 10.000 FE majs.

»Nogle vil sige, at vi låser fodringen fast på denne måde, men jeg vægter stabiliteten langt højere. I det daglige skal der kun præmix, melasse og majs i fuldfodervognen. Det er nemt for alle, og køerne får det samme foder hver eneste dag,« forklarer Svend-Erik Sørensen.

Han dyrker 130 hektar majs, 25 hektar græs og 40 hektar korn - fortrinsvis rug - som sodabehandles.

»Vi har også opnået en besparelse på dyrkningsomkostningerne, fordi vi ikke skal tage slæt og køre gylle ud flere gange i løbet af sæsonen. Majsen er billigere end græsset,« siger Svend-Erik.

Kræver en buffer

Udfordringen ved at låse sig fast på én grovfoderafgrøde er, at afgrøden kan slå fejl. Svend-Erik Sørensen dyrker derfor mere majs, end han behøver, så han har en buffer, hvis majsen skulle slå fejl.

Han dyrker sædvanligvis to majssorter og høster i et gennemsnitsår 10.000 FE pr. hektar.

»Man kan fodre køer på mange måder, men vi har helt klart tjent på at satse fuldt ud på majs,« slår Svend-Erik fast.

Faktaboks

Produktionen

  • 200 køer, fortrinsvis RDM
  • Ydelse: 11.023 kg EKM
  • Kg EKM/kg ts: 1,69
  • Fodereffektivitet: 98 %
  • Fodring: 5,45 kg ts præmix, 0,17 kg ts melasse og 15,6 kg ts majs

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle