Russerne kan se langt efter nye Rapid’er

Vi sender ikke maskiner afsted, lyder det fra Väderstad og Samson. Andre maskinproducenter overvejer stadig næste skridt.

Eksport af maskiner til Rusland er ved at blive en besværlig og meget kilden sag.

I takt med at mange internationale virksomheder som Nike, Apple, Jysk indstiller aktiviteterne i Rusland, står maskinproducenterne naturligvis ved samme korsvej.

En af dem, som klart går ud og siger, at det er slut med at handle maskiner med russerne for nu, er svenske Väderstad.

»Ja, vi har valgt at gøre et principielt stop med leverancer til Rusland«, lyder det fra senior vicepresident for Sales & Marketing Mattias Hovnert til LandbrugsAvisen.

Han fortæller, at det er en vanskelig beslutning.

»Som selskab kan vi absolut ikke støtte den russiske invasion. Men vi har også medarbejdere og kunder i Rusland, som bliver ramt af vores egen beslutning. De er med til at producere mad i sidste ende for, at folk skal overleve, og man skal også skelne mellem regime og mennesker«, siger han.

Hvad gjorde så udslaget?

»Der er flere faktorer. Dels hele situationen i sin helhed, dels sanktionerne og den finansielle risiko«, siger han og forklarer, at det også er blevet næsten umuligt at fragte noget til Rusland netop nu.

Väderstad har dog stadig et aktivt datterselskab i Rusland, som forsyner markedet med reservedele, så gamle forsyninger kan få lov til at køre videre.

Hjemme i Danmark havde Samson Agro gyllevogne på vej til Rusland. Men den eksport bliver heller ikke til noget, og meldingen lyder, at man bakker op om at stoppe med handel med Rusland.

»Vi drog allerede i håndbremsen, inden krigen for alvor startede, og sagde til dem, at hvis vi ikke får pengene nu, får de ikke varerne. Vi lægger os i slipstrømmen og følger myndighedernes anbefalinger og følger restriktioner«, siger salgschef Torben Larsen, som oplyser, at man ikke sender reservedele af sted til russerne.

»Det gør os da ondt, at det får den effekt på gode kunder, som har kørt en masse med vores maskiner, at de ikke kan blive serviceret og må klare sig selv. Men det er nu sådan, som man har fundet, man kan gøre det i Vesten, og det bakker vi naturligvis op omkring«, siger han.

Dalbo afventer

Hos tromle- og redskabsproducenten Dalbo trækker man lige nu vejret.

Ifølge direktør Carsten Jensen har man ingen aktuelle leveringer, men først leverancer, som er bestilt til Rusland senere.

»Det er først senere på året, og så må vi se, om det ikke har løst sig selv til den tid. Hvis de ikke kan få penge ud, giver det nok sig selv«, siger han og forklarer, at en endelig Ruslands-beslutning ikke er taget endnu.

LandbrugsAvisen har også været i kontakt med Claas, som årligt producerer mere end 1.000 mejetærskere og flere traktorer på en fabrik i russiske Krasnodar.

Her lyder meldingen, at man i øjeblikket undersøger alle restriktioner meget grundigt, og foreløbig kører produktionen videre og man forsøger at få reservedele frem til de russiske landmænd.

John Deere er også aktiv producent på det russiske marked.

LandbrugsAvisen har forsøgt at få svar fra John Deere om, hvordan man forholder sig til Rusland, men har ikke fået svar på gentagne forspørgsler.

Faktaboks

Hvad gør virksomhederne?

  • EU har indført en række restriktioner og sanktioner, der berører samhandlen med Rusland dybt.
  • Der er dog ikke forbud mod at handle på en række varegrupper. I praksis er det dog meget svært at få varer ind og ud af Rusland - og kan være svært at gennemføre betalinger. Udviklingen går time for time. Landbrug & Fødevarer har på forsiden af lf.dk en god guide til berørte virksomheder.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle