Sidste udkald for billigt generationsskifte

Regeringen sætter måske allerede fra års- skiftet bo- og gaveafgifterne op til 15 procent - som før de nuværende lempelser.

Landmænd, der er klar til at gennemføre et generationsskifte, bør speede processen op. I alt fald hvis de vil nyde godt af de nuværende, lempede satser for bo- og gaveafgifter på 6 pct. i år.

Allerede fra 1. januar 2020 kan afgifterne nemlig være tilbage på 15 procent, hvis regeringen, som den har sagt, den vil, ruller afgifterne tilbage til niveauet før 2016.

Det vurderer flere rådgivere, LandbrugsAvisen har talt med.

»Vi forventer, at nedsættelsen af bo- og gaveafgifterne bliver rullet tilbage fra 1. januar 2020. Derfor er det ved at være 11. time«, siger Dorthe Errebo, økonomi- og ejendomsrådgiver i VKST, Nykøbing.

»Men hvis man har forberedelserne på plads og kreditorerne med sig, kan man godt nå det«.

Ifølge Dorthe Errebo har der gennem de sidste par år været klart øget interesse for generationsskifter på Lolland-Falster, især 2. halvår af 2019, hvor afgiften har været lavest, og hvor S-regeringens plan om at hæve afgifterne har været kendt.

»Vi har mange landmænd her med stor friværdi og mulighed for at overdrage gave. Derfor betyder det meget, at lempelserne nu rulles tilbage«.

Løbet er kørt

Hos Patriotisk Selskab, som har mange godser og herregårde i kundeporteføljen, hælder chefkonsulent i økonomi Jens Kring mest til, at løbet allerede er kørt, hvis man ikke allerede er langt inde i en generationskifte-proces.

»Man skal være psykologisk klar til et generationsskifte, og der er mange, der skal nikke ja. Og en godsejer på 45 med en søn på 15 kan jo ikke lave et generationsskifte. Der skal være aldre, der passer til«.

Det er til gengæld Jens Krings klare oplevelse, at der inden for de sidste par år er foretaget adskillige generationsskifter, som kun er sket på grund af de sænkede afgifter.

»Uden lempelserne ville de have ventet 5-10 år yderligere«.

»Det koster en skov«

I L&Fs sektion for Større Jordbrug frygter man, at det kommer til at gå ud over landbrugets grønne omstilling, når de store bedrifter igen skal udsættes for et stort kapitaldræn ved generationsskifter.

»Tidligere sagde man, at et generationsskifte koster en skov, fordi arveafgiften gør, at man er nødt til at sælge noget fra. Hvis man hæver afgifterne igen, risikerer man at skade landbrugets indsats for klimaet«, siger chefkonsulent Nikolaj Ludvigsen.

Forventningen til landbruget er grøn omstilling.

»Mange af vores medlemmer har netop planer i den retning: Om solceller, vindenergi, biogas. Det indebærer alt sammen større anlæg, som det kræver stor kapital at starte op. Det bliver sat på pause eller ryger ud, hvis man skal generationsskifte. Det bliver det ene eller det andet«, siger Nikolaj Ludvigsen.

Hverkan Seges eller de lokale rådgivere tør sætte tal på, hvor mange generationsskifter lempelserne af bo- og gaveafgifterne fra 2016 til nu har fremmet.

»Men der er ingen tvivl om, at der er en del, der har benyttet sig af lejligheden til at få noget formue lagt over til næste generation«, siger Jane Bille, Jura & Skat, Seges.

Faktaboks

Lempelse af bo- og gaveafgift rulles tilbage:

  • S-regeringen har varslet, at de lempelser af bo- og gaveafgiften ved generationsskifte i familien, som den tidligere regering indførte gradvist fra 2016, skal rulles tilbage.
  • Det betyder, at fra 2020 og frem vil afgiften ikke være de ellers udmeldte 5 pct., men igen 15 pct. Det fremgår af regeringens udspil til finanslov, som dog ikke er vedtaget.
  • Det ventes, at ændringen vil træde i kraft i det øjeblik, et lovforslag bliver fremsat, formentlig ved årsskiftet, dvs. 1. januar 2020.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle