Stigende priser for mejeriprodukter

Af Niels Ole Nielsen, chefkonsulent i Landbrug & fødevarer

Efter et forår med meget stabile priser gik markedet for mejeriprodukter nærmest i stå hen over sommeren, hvilket betød faldende priser på smør og sødmælkspulver på henholdsvis 15 og 5 procent. Den seneste måneds tid er der dog kommet mere gang i markedet, hvilket har resulteret i prisstigninger på ca. fem procent for både smør, sødmælkspulver og skummetmælkspulver. Prisen på ost, som ellers har ligget konstant i knap et halvt år, er i den seneste uge også steget med to procent.

Der er stadig globalt set et ganske fornuftigt forhold mellem udbud og efterspørgsel. Indvejningen i EU er steget en smule i 2019, men her er stor forskel i de enkelte lande. I f.eks. Irland er indvejningen steget med over 10 procent, mens den modsat har været faldende med et-tre procent i store lande som Tyskland, Frankrig og Holland. Samlet set er indvejningen i EU øget med 0,4 procent i årets første syv måneder. Uden for EU har man i 2019 oplevet kraftige fald i indvejningen i bl.a. Australien, Uruguay og Argentina, hvilket betyder, at den globale indvejning har været faldende med 0,5 procent i 2019.

Samtidig med et mindre fald i indvejningen har der været større efterspørgsel fra bl.a. Kina, som i årets første 7 måneder har øget importen af bl.a. konsummælk og mælkepulver med 30–40 procent.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle