Sur smiley til svinebranchen - er festen forbi?

Lukkede slagterier, uanstændige arbejdsforhold og nye staldregler i Tyskland. Nedskæringer i Holland. Kinesisk pokerspil om prisen. Der er dramatik i svinebrancen. Og, nå ja, så har omverdenen også set, at det er dejligt at være et landbrugsland.

Uændret notering

Sådan lød meldingen torsdag kl. 13.00 - svineprisen fastholdes. Efter fire måneders næsten konstante fald er det lidt af en lettelse. Tæt ved fire kroner, tæt ved 30 procent, er prisen faldet siden jubelugerne i marts. Omsat til de store tal snakker vi om, at et par tusinde danske svineproducenter nu får i omegnen af 125 mio. kr. mindre for den samme vare - om ugen!

Er festen i svinestalden allerede er ved at være forbi. I hvert fald holdt Danish Crowns position som nummer et i Europa skuffende kort - for få uger siden blev vi igen overhalet af spanierne. Helt ærligt - hvad sker der?

Barske ord fra Sunke

Man skal have tungen lige i munden for at følge den dramatiske udvikling i sektoren, der skal balancere mellem sygdomme, politiske bølger og handelsstridigheder.

Var det ikke svært nok i forvejen, blev forholdene kaotiske, da tyske Tönnies måtte lukke sit største slagteri, fordi tusindvis af de østeuropæiske arbejdere blev ramt af corona.

Det bragte påny fokus på de rent ud sagt skandaløse forhold for de såkaldte kolonnearbejdere- rumænere og bulgarere, der uden n social sikkerhed skærer kød op til en timeløn på højst 65 kroner. Mindre end en tredjedel af lønnen til deres kolleger på danske slagterier (der i parentes bemærket i øvrigt også ofte er østeuropæere).

»De tyske forbrugere har mistet tilliden til vores branche«, lød erkendelsen fra Danish Crowns Group COO Preben Sunke. Danish Crown har ikke haft fine fornemmelser, og har også selv brugt kolonne-arbejdere, men nu skal det være slut. Noget pinligt, at der skal et coronaudbrud til, før sektoren lærer, at anstændig behandling af de ansatte er forudsætningen for et ordentligt renommé.

Politisk regulering

I forvejen er forbruget af svinekød svagt faldende i Tyskland, der stadig er Danmarks vigtigste marked. I nabolandet Holland skal 400 producenter mere eller mindre frivilligt nedlægge produktionen som led i regeringens miljøtiltag. Også Tyskland skal stramme sin kvælstofregulering - og har i øvrigt også vedtaget skrappere velfærdsregler i sostalden.

En barsk, meget politisk reguleret branche. Heldigvis er de nuværende priser stadig nok til at holde kreditorerne fra døren - og selv om Kina lige nu prøver at presse priserne, har de stadig et umætteligt behov og afregner over 30 kr. pr. kilo på hjemmebane. Markedet råder og der skal kød på bordet - så mon ikke festen i svinestalden trods alt som varslet holder nogle måneder mere?

Danmark er en kornmark

Noget helt andet: L&F brænder som bekendt skillinger af lige nu for at fortælle, at Danmark er et landbrugsland.

Nu er det sådan set sjovere, når det er andre end os selv, der siger det. Og det sker da også. Når organisationen Danske Hoteller i aviserne reklamerer med budskabet »Nyd ferien i vores skønne land«, illustreres det ikke med Nyhavn og Vesterhavet, men med et billede fra en kornmark.

De ved det jo godt, også dem, der skal tjene penge på reklamerne. Noget af det smukkeste i »vores skønne land« er... landmandens velplejede kornmark! Den skal du have tak for, landmand.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle