Svinepriser under pres, men Kina køber stadig

Coronakrisen sætter for alvor pres på svinekødmarkederne. I EU falder svinepriserne kraftigt, men ligger dog fortsat på et højt niveau. I USA har man til gengæld set en udvikling fra lave priser til katastrofalt lave afregningspriser til producenterne.

Udbuddet af grisekød på det europæiske marked er uændret her under coronakrisen. Til gengæld er efterspørgslen under pres i disse uger. Et fald i efterspørgslen fra Foodservice opvejes ikke af en tilsvarende stigning i efterspørgslen fra supermarkederne. Dette betyder, at handlen med grisekød på det europæiske marked sker til faldende priser i disse uger.

Tilsyneladende er det samlede forbrug af kød under pres her i en situation med nedlukning af restauranter, kantiner m.m. Det er nok sådan, at man ikke helt spiser de samme mængder kød derhjemme til frokost, som man gør i kantinen. Og det samme gør sig gældende, når aftensmåltidet sker i hjemmet frem for på restaurant.

Tysk armlægning

I Tyskland har man gennem nogle uger haft den traditionelle armlægning mellem producenter og slagterier. Det tyske ’noteringsudvalg’ har under henvisning til et relativt behersket udbud af slagtesvin forsøgt at holde noteringen uændret så længe som muligt. Men tyske slagterier har ved brug af ’”huspriser’ fået gennemtvunget lavere noteringer. Og nu kan ’noteringsudvalget’ ikke stå imod længere. Således er den officielle tyske notering i uge 17 reduceret med 9 cent og i denne uge med yderligere 5 cent. Også herhjemme ser vi en notering, der falder i disse uger. Og selv om svineprisen fortsat ligger på et flot niveau, er noteringen nu et godt stykke under de priser, der var stillet i udsigt i prognoserne.

Problemer i Sydeuropa

Ganske bemærkelsesværdigt er det, at den spanske svinepris er blevet sænket 6 uger i træk. På denne årstid plejer den spanske svinepris ellers normalt at stige. Men dykket i efterspørgslen fra foodservice i kombination med udsigt til manglende turister et godt stykke tid fremover sætter ekstra pres på den spanske notering.

Dramatisk dyk i USA

De lavere svinepriser i Europa er dog for ingenting at regne i forhold til det prisdyk, amerikanske svineproducenter har oplevet i april måned. Priserne til amerikanske svineproducenter rettede sig lidt i sidste uge, men er faldet til et niveau, hvor producenterne taber i størrelsesorden 30 dollars pr. svin. Dette betyder, at der nu rapporteres om en stigende slagtning af søer på det amerikanske marked.

Når de amerikanske svinepriser er blevet ramt så voldsomt, hænger det sammen med en midlertidig nedlukning af slagterier som følge af coronasmitte blandt ansatte. De amerikanske producenters udbud af slagtesvin er fortsat rekordstort. Og i lighed med europæiske slagterier står amerikanske slagterier med en voldsomt reduceret efterspørgsel fra foodservicesektoren, som man nu skal finde afsætning for andre steder.

Billigt amerikansk kød på verdensmarkedet

De store problemer på det amerikanske marked betyder, at der er udsigt til billigt amerikansk grisekød på verdensmarkedet i de kommende måneder. Det vil uundgåeligt også presse de priser, europæiske slagterier opnår ved eksport til Asien i den kommende tid.

Til gengæld betyder en øget slagtning af søer i USA, at den amerikanske produktion og eksport af grisekød vil blive lavere end ellers, når vi kommer ud i 2021.

Fortsat udsigt til god efterspørgsel fra Asien

Der vil fremadrettet i år være behov for en fortsat stor eksport af grisekød ud af EU, hvis vi skal beholde et flot noteringsniveau under coronakrisen. Heldigvis er der udsigt til en fortsat god efterspørgsel fra Asien. De seneste oplysninger fra det kinesiske landbrugsministerium tyder på, at det kinesiske udbud af grisekød fortsat vil være presset i den kommende tid, og at de kinesiske svinepriser kan få en ny top i september måned.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle