Tørken betyder mindre øko-mælk

Situationen under kontrol, melder Thise. Hos Danish Crown ser de ingen bølge af ko-slagtninger.

Tørken kan bestemt mærkes på mælkemængden, men sitautionen er ikke ekstrem, lyder meldingen fra det økologiske mejeri Thise.

»I forhold til vores egne prognoser får vi indvejet 3 pct. mindre mælk, end vi burde i øjeblikket. Mee så stor en afvigelse er vi sikre på, at produktionen ude hos landmanden har taget skade«, fortæller udviklingsdirektør hos Thise mejeri, Mogens Poulsen.

»Situationen er alvorlig, men den er ikke desperat, som det ser ud nu«, fortsætter han. »Græsset, som har den største indvirkning på mælkeproduktionen, har den gode evne, at det vokser kompensatorisk. Det vil sige, at vi kan indhente meget af den tabte volumen, når vi kommer længere hen på året«, forklarer han.

Mindre næring i mælken

Ud over mælkemængden har også fedt- og proteinindholdet taget et dyk nedad i de sidste måneder.

»Samlet er der omkring fem procent mindre fedt og protein i mælken på grund af vejret«, siger Mogens Poulsen.

»Landmændene bliver afregnet efter den næring, mælken indeholder, så udbetalingen vil være mindre i en situation som den her«, fortæller han.

Mejeriet frygter dog ikke mangel på økologiske mejeriprodukter.

»Selv om der er mindre at gøre godt med, kan jeg ikke forestille mig, at det får en betydning for mængden af produkter hos dagligvarekæderne«, fortæller Mogens Poulsen og tilføjer, at priserne heller ikke bliver berørt.

»Vi leverer mælk til Coop, og jeg ser ingen udsigt til, at vi skal sætte os ned og snakke prisændringer, som det ser ud nu«, siger han.

Landmændene laver selv tilpasninger

Hos Thise Mejeri er man ikke begyndt at tage særlige forholdregler eller initiativer for at afhjælpe tørkens konsekvenser.

»Vi har dygtige landmænd, der selv laver de nødvendige tilpasninger i produktionen. Nogle har mulighed for at vande deres marker, og andre kan tage hul på ensilage fra første slæt eller tidligere år. En af vores leverandører har også indført ’siesta-afgræsning’, hvor køerne bliver lukket ind i stalden midt på dagen, når der er varmest. Det er rigtig fint at afsøge mere alternative måder til begrænsning af tørkens effekt«, forklarer Mogens Poulsen, der tror på, at indvejningen nok skal lande på et fornuftigt niveau.

Ikke flere slagtninger

Heller ikke hos Danish Crowm er meldingen alarmerende.

»Vi har ikke nogen signifikant større mængde kreaturer til slagtning, end vi plejer. Vi har undersøgt situationen i sidste uge og så sent som for tre dage siden, og der er ikke noget, som tyder på, at flere stykker kvæg bliver sendt til slagtning«, fortæller Danish Crowns pressechef, Jens Hansen. Han vurderer, at billedet kan se mere grelt ud i andre lande, og at det kan få indflydelse på folks opfattelse af de danske omstændigheder.

 

Faktaboks

Økologer rammes

  • På grund af kravet om eget grovfoder er økologiske kvægbrugere hårdest ramt af tørken
  • Manglen på foder betyder, at produktionen falder
  • Foreløbig meldes dog kun om få, der tvinges til at slagte dyr

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle