Udvælgelse af avlsdyr ud fra DNA-analyser

I øjeblikket er Postdoc Kristian Meier og seniorforsker Anders Christian Sørensen ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet, i gang med at undersøge, hvordan udvælgelse af avlsdyr ved genomisk selektion kan blive en økonomisk gevinst for pelsdyravlerne. Metoden bruges hos kvæg og svin.

Tidligere studier har allerede vist, at udvælgelsen via genomisk selektion, hvor man bruger dna-analyser, kan give op til fire gange større avlsfremgang end de traditionelle metoder. Indeksselektion ved hjælp af avlsprogram, som f.eks. FurFarm, giver dobbelt så stor avlsfremgang sammenlignet med ren fænotypisk udvælgelse, dvs. udvælgelse på baggrund af vægt og livdyrkvalitet.

Forskernes mission er at finde ud af, hvordan genomisk selektion kan anvendes og udbredes på minkfarmene. Det har de gjort ved at simulere minkbesætninger og opstille tre forskellige scenarier, hvor seks egenskaber blev inkluderet: Kuldstørrelse, vægt, pelskvalitet på levende dyr, fødselsrate, skindkvalitet og fodereffektivitet.

Udbredelsen af den økonomiske gevinst i branchen blev undersøgt for en lagdelt avlsstruktur med kernefarme (avlsfarme), opformeringsfarme og produktionsfarme. Simuleringerne viste, at man ville opnå den største fremgang, hvis alle avlsdyr bliver modtaget fra en kerne- eller opformeringsfarm, og der ikke sker nogen udvælgelse og sortering af egne avlsdyr på produktionsfarmene.

Næste skridt i analyserne vil være at vurdere antallet og værdien af producerede skind sammenlignet med udgifterne til dna-analyserne i kernen for at vurdere, hvilken struktur der er mest effektiv rent økonomisk set for pelsdyravlerne.

Undersøgelsen viste også, at den totaløkonomiske fremgang pr. tæve pr. år afhænger utrolig meget af udvælgelsesmetoden. I simuleringerne gik det fra 45 kr. ved ren fænotypisk udvælgelse over 97 kr. ved indeksselektion (FurFarm) op til 173 kr. ved genomisk selektion med høj sikkerhed. Samtidig viste undersøgelsen, at avlsfremgangen i dag for kropsvægt udgør en stor del af den økonomiske fremgang med fænotypisk udvælgelse, men ved indeks- og genomisk selektion bliver det også muligt at forbedre kuldstørrelsen avlsmæssigt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle