Vandløbsmodel stemte ikke med virkeligheden

Sydhavsøerne: Mini-forsøg med vandløbsspærring viste, at kommunens model-beregning undervurderede vandets stigning i et vandløb med 40 pct.

Et lille praktisk vandløbs-forsøg udført af Dansk Landbrug Sydhavsøerne og Guldborgsund Kommune i fællesskab viste i sidste uge, hvor svært det er for kommunerne at beregne, hvor meget en spærring reelt påvirker vandføringen i et vandløb.

Formålet med forsøget var at se, om modeller kan forudse påvirkningen af en spærring i vandløbet. I det konkrete forsøg spærrede Guldborgsunds vandløbsmedarbejder et lille vandløb og hævede vandspejlet ca. 15 cm ved at banke plader ned i vandløbet.

Kommunens beregninger viste så, at der ville kunne ses en påvirkning 50 meter tilbage i vandløbssystemet. Der blev sat en målepind, som skulle angive, hvor vandløbet ifølge beregningerne ikke længere skulle være påvirket.

Men vandstanden faldt over seks cm ved målepinden.

Og så var der endda tale om at vandløb med et godt fald - modsat mange vandløb på Lolland-Falster.

Modeller undervurderer

»Forsøget viste, som vi hele tiden har sagt, at de kommunale værktøjer og modeller undervurderer, hvor meget det hæver vandstanden, når man reducerer grødeskæringen eller laver en ny genslyngning af et vandløb, sådan som det ifølge vandplanerne skal ske mange steder,« siger John Nielsen, formand for Dansk Landbrug Sydhavsøerne.

Han og Dansk Landbrug Sydhavsøerne erkender, at der var tale om et lille og uvidenskabeligt praktisk forsøg. Derfor er det også aftalt med kommunen, at der skal laves flere forsøg til sommer. Men John Nielsen ser det alligevel som en klar påmindelse om ikke bare at tage kommunale modelberegninger for gode varer.

»Lodsejerne bør kræve, at alle beregninger lægges åbent frem, så man selv kan se, hvor usikkerhederne, som enhver model indeholder, ligger.«

»Ikke korrekt model«

I Guldborgsund Kommune understreger vandløbsmedarbejder Jim Dalhoff Hansen, som udførte det omtalte forsøg, at det var et lille, uautoriseret regnearksforsøg, som ikke må overfortolkes.

Bl.a. kendte han ikke vandføringen på det givne tidspunkt.

»Det man især kan slutte fra forsøget er, at man skal være meget påpasselig med sine forudsætninger og være åben om dem, så man kan få en reel diskussion, hvor alle regner på samme forudsætninger,« siger Jim Dalhoff Hansen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle