Verdens produktion vokser betydeligt, men prisen holder

Selv om verdens kornproduktion vokser, holder de høje priser, for lagrene svinder fortsat ind.

Noget tyder på, at gode kornpriser har fået landmænd verden over til at fyre op under produktionen. Det er der sådan set også god grund til, for kornproduktionen har i en årrække været mindre end forbruget, og verdens kornlagre svinder fortsat ind.

Ifølge International Grains Council, IGC, ender den samlede kornproduktion for juni 2007 til juni 2008, når man ser bort fra ris, på 1.662 mio. ton. Det er 89 ton eller 5,7 procent mere end året før. Forbruget bliver 1.679 mio. ton og dermed mangler der 17 mio. ton (to gange den danske produktion) i at opnå balance. Alligevel er det et fremskridt, fordi forbruget i 2006/07 var 53 ton større end produktionen (seks gange den danske produktion).

Det manglende korn kommer fra verdens kornlagre, som i år svinder yderligere ind. Når sæsonen er gjort op, er der korn på lagrene til 54 dages forbrug, eller fem dage mindre end året før og mindre end det halve af, hvad det var i 2000. Dermed er det ved at gå over i historien, at det største problem ved kornproduktionen var, at lagrene voksede.

De små lagre betyder, at de høje kornpriser holder. Det mener seniorrådgiver Henning Otte Hansen, Fødevareøkonomisk Institut ved Københavns Universitet.

"Lagrenes størrelse er en altafgørende forklaring på prisudviklingen for korn," siger han.

Det har han vist ved at sammenlige lagrene med den internationale kornpris de seneste 25 år. Situationen lige nu ligner næsten situationen midt i 1970'erne, hvor fødevarepriserne også steg dramatisk.

Plus to procent

Alt ser ud til, at tendensen med svindende lagre fortsætter. Ser man et år længere frem, altså på det korn der bliver høstet fra juni 2008 til juni 2009, forventer IGC at verdens kornproduktion igen vokser to procent. På trods af høje priser, tror man ikke, at kornarealer vokser, fordi afgrøder som raps og sojabønner, som der også er bedre priser på, konkurrerer om arealerne.

Når produktionen alligevel vokser, er det fordi vejret indtil videre har artet sig pænt på den nordlige halvkugle.

Ser man specifikt på hvede, siger dugfriske tal fra USDA, USA's landbrugsministerium, at arealerne vokser seks procent alene i USA. På verdensplan mener IGC, at hvedearealet vokser 2,5 procent.

Dermed vokser produktionen med 42 mio. ton, eller 6,5 procent. Det skal ses i lyset af, at hveden, og i øvrigt også sojabønner, æder sig ind i majsmarkerne. I USA venter man, at majsarealet falder med otte procent. Også i Kina ser det ud til, at majsarealet bliver mindre, mens det i EU rent faktisk vokser. Majsproduktionen forventes således på verdensplan at falde med 20 mio. ton eller 2,6 procent.

Bygproduktionen, der kun udgør cirka 10 procent af verdens kornproduktion, ser ud til at vokse med 10 procent på verdensplan for den kommende høst. Det er især i EU, det tidligere Sovjet samt Australien, at landmændene øger bygarealerne.

Mere ris

Når man snakker om verdens samlede kornproduktion, regner man normalt ikke ris med. Verdens risproduktion udgør cirka 430 mio. ton om året eller cirka to tredjedele af hveden.

FN's landbrugs- og fødevareorganisation, FAO, forudser, at produktionen af ris også vokser med to procent i 2008/09

thalbitzer@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle