Danish Agro forventer langvarige ændringer af råvaremarkederne

Usikkerheden omkring fremtidige leverancer fra Østeuropa vil ændre forsyningskanalerne. Covid-19 lærte os at tænke i alternativer og nye handelsruter, men den seneste måneds udvikling har været voldsom, siger direktør for grovvarer hos Danish Agro.

- Der er flere spørgsmål, end der er svar.

Sådan bliver situationen på råvaremarkederne opsummeret af Henning Fogh, administrerende direktør for grovvaredivisionen hos Danish Agro.

Hos grovarekoncernen følger man nøje med i børserne for råvarer verden over. For tiden er udsvingene ret markante, og det afspejler sig i priserne til kunder, der skal have en ny kontrakt på foder.

- Priserne laves nu, så de kan ændres med kort varsel. Når du så har en børs, der kan svinge 30-40 euro, så er det rigtig svært for os at sige til kunder, at de skal lukke en kontrakt, hvis børsen så falder 25 euro to timer senere. Her lægger vi op til, at kunderne skal vælge, hvad de har det bedst med, siger Henning Fogh.

Der er foder at købe

Han fortæller, at Danish Agros foderkunder deler sig i to primære grupper.

Der er de landmænd, der i sensommeren sidste år lavede en kontrakt, som gælder hele året. Dermed kender de prisen for resten af foråret.

Så er de landmænd, der syntes, at foderet allerede var for dyrt på daværende tidspunkt, derfor dækkede de sig ind for et halvt år og nu skal lave nye kontrakter. De møder nu et helt andet prisniveau på foderkontrakter, fortæller Henning Fogh.

- Priserne er steget markant, men når det er sagt, så er der foder at købe. Vi har dog leverancer fra Ukraine og Rusland, som vi enten skal finde andre steder eller supplere med helt andre ting, siger Henning Fogh.

Han peger på specialkoncepter som non-GMO og økologisk foder, hvor kunderne må forvente, at der skal tænkes alternativt. Her arbejder Danish Agro på at løse udfordringerne i samarbejde med forskellige organisationer, virksomheder og brancheforeningen Dansk Korn & Foder, Dakofo.

- Situationen giver generelle udfordringer for grovvarebranchen i hele Europa. Der kommer en del solsikke fra Ukraine, hvilket kan blive en udfordring. Og hvis importen af ukrainsk majs falder til Europa, rykker det ved efterspørgslen på andre råvarer. Det vil rykke ved råvaresituationen på den længere bane i Europa og dermed også i Danmark, siger Henning Fogh.

Kigger bekymret mod øst

Hos Danish Agro vil man på længere sigt holde øje med, om Ukraine får sået her i foråret. Sker det ikke, og bliver der ikke åbnet op for eksport fra Ukraine og Rusland via Sortehavet, vil det få indvirkning på råvaremarkederne.

- Vi kan lige så godt indstille os på, at vi ikke kan regne med den samme mængde råvarer fra Ukraine og Rusland på verdensmarkedet. Det afhænger også af politiske tiltag og sanktioner mod Rusland, siger Henning Fogh.

Han fortæller, at de seneste uger har været om ikke kaotiske, så på et niveau, hvor Danish Agro har haft taskforce på hele tiden for at være skarpe på, om man kunne få leverancer eller ej, så grovvarekoncernen har overblikket til at reagere.

- Vi levede også to år under Covid-19, hvor vi var tvunget til at tænke i alternativer og nye handelsruter. Så vi havde en smule træning, men slet ikke med den voldsomhed og hastighed, som det har været tilfældet den seneste måned, siger Henning Fogh.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle