DLG: 2019 kan blive rekordernes år

På årets længste dag ser det ud til, at 2019 kan blive rekordernes år. Hveden verden over står i år rigtig godt og der forventes derfor en global høstrekord. Majsen i USA derimod klarer sig rekord dårligt, hvilket har været omdrejningspunktet på børserne den sidste måned.

Af Senior Trader Thomas Ewald, DLG

USA har i dette forår været ramt af massiv regn der især har haft betydning for såningen og udviklingen af majs. Set over ét er den forventede høst i år nedskrevet med hele 34 millioner tons af USDA, svarende til 10 procent af det samlede forventede udbytte.

Effekten af de dårlige prognoser slog prompte igennem på børsen i USA – CBOT – hvor prisen på majs siden den 1. maj er steget med 25 procent. Også hveden har i USA været præget af det våde vejr. Vårhveden ser dog ud til at klare sig fornuftigt. Den markante udvikling på majsprisen i USA har haft en afsmittende virkning på prisdannelsen for hvede, der siden 1. maj er steget med 22 procent i USA.  

På MATIF-børsen i Europa har prisudviklingen i høj grad afspejlet udviklingen i USA. Dog i et langt mere moderat omfang. I Europa er priserne på hhv. majs og hvede således kun steget med fem procent og syv procent. Det skyldes primært, at prisdannelsen i Europa i høj grad er påvirket af den positive afgrødetilstand i det sydlige Rusland og Ukraine, og naturligvis Europa.

Brexit spøger stadig

Brexit spøger fortsat og det tegner til en interessant periode frem mod den 31. oktober, hvor briterne forventes at forlade EU. Boris Johnson ser ud til at blive ny leder for de konservative, hvilket kan øge chancen/risikoen for en hård Brexit.

Usikkerheden om udtrædelsesaftalen har betydet at der i den seneste tid har været et markant salg af afgrøder ud af UK for høst 18 og 19. Særligt markant er salget af hvede fra UK til Spanien. Salget er stipuleret af at der efter d. 31. oktober venter englænderne en forventelig afgift for import af bl.a. korn ind til EU.

Det må derfor forventes at Danmarks eksport hen over høsten kan blive ramt negativt englændernes ageren i markedet.

Rekord i sigte på hvedehøst

Den globale hvedehøst forventes i 2019 at blive på 348,1 mill. Tons, hvilket er 7,5 mill. Tons mere end den tidligere rekord fra 2017.

Afgrøderne står også rigtig godt i Europa. I Tyskland ventes således en høst af hvede på 24,7 mill. Tons hvede og 12,1 mill. Tons byg. Henholdsvis 22 procent og 26 procent over sidste års høst. I Frankrig rapporteres også om høstudbytter markant over sidste år.

I Frankrig er høsten af vinterbyg gået i gang og de første indikationer peger på et godt udbytte på 7,5-8 mt pr. hektar. Proteinindholdet er dog i den lidt lave ende, hvilket kan blive en joker. 

I Rusland/Ukraine er høsten af hvede nu sat i gang og fra Rusland forlyder det, at de første udbytter er på 6,68mT/Ha, hvilket er 500kg/Ha bedre end sidste år. For Rusland forventes således en høst af hvede på 80 mill. Tons mod 75 mill. Tons i 2018. For Ukraine er tallene 30 mill. Tons mod 25 mill tons sidste år. Den russiske eksport for 2019/20 skønnes derfor at lande på 37 mill. tons og Ukraines på 19,5 mill. tons, hvilket i givet fald vil være rekord for landet ved Sortehavet.

Om end mængderne i Danmark er mindre, så er kvaliteten her på samme høje niveau som i resten af Europa. En rundspørge viser, at afgrøderne på en skala fra 1-10 vurderes til en tilstand på +9,0.

Fodermajs på vej til normalisering

Fodermajsen, som i Danmark har reddet fodersæsonen 18/19, går mod en normalisering både prismæssigt og forsynings-/forbrugsmæssigt. Primært er majs fra Sortehavet steget på ryggen af situationen i USA, og samtidig går hvedepriserne mod en normalisering, og udkonkurrerer majs på vores breddegrader.

Set under ét kan vi derfor i skrivende stund glæde os over udsigten til en rigtig god høst ikke bare i Danmark, men i hele Europa. 

Eneste minus i ligningen er dog at en stor høst kan sætte kornpriserne under pres, men usikkerheden omkring prisdannelsen er stor.

Obs: Artiklen er rettet kl. 12.27. En fejl havde beklagelig vis sneget sig ind i denne sætning: I Frankrig er høsten af vinterbyg gået i gang og de første indikationer peger på et godt udbytte på 7,5-8 mt pr. hektar. Den er korrekt  nu og oppe i teksten.

Faktaboks

 

Ansvarsfraskrivelse (Disclaimer & Disclosure)"Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLGs vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle