Forskning er vejen frem – nu er midlerne der

Af Merete Juhl, administrerende direktør, Landbrug & Fødevarer

God forskning er ventetiden værd. Vi er i gang med at levere klimaeffektive løsninger til det internationale marked fra foderprodukter over græsprotein til udvikling af biogas. At fortsætte ad den vej kræver forskningsinvesteringer. Dem får vi nu, så vi kan vi komme endnu videre. Et bredt politisk forlig indgået i denne uge om fordeling af en håndfuld milliarder fra forskningsreserven er godt nyt for vores erhvervs udvikling. Aftalen anerkender vores ønske om at udvikle os via forskning og innovation. Det roser vi regeringen og aftalepartierne for.

Vi er meget tilfredse med, at aftalen, som ellers traditionelt er etårig og derfor alene dækker 2023, klart anerkender behovet for en flerårig indsats. Ikke mindst gennem en særlig prioritering af den grønne omstilling af dansk landbrug, inkl. den grønne mission, AgriFoodTure.

Konkret er der i 2023 prioriteret 300 mio. kr. til fire missionsorienterede partnerskaber. Den ene, AgriFoodTure, er helt centralt for vidensamarbejde om den grønne omstilling af erhvervet.

For 2023 er der desuden afsat 230 mio. kr. til opfølgning på landbrugsaftalen og udvikling af realistiske bedriftsregnskaber for miljø- og klimapåvirkning.

Økologiforskningen er i år tilgodeset med 50 mio. kr., ligesom der er 296 mio. kroner til energiforskning, herunder pyrolyse.

Den nylige aftale for 2023 byder også på en bevilling på 120 mio. kr. til at styrke forskningskapaciteten inden for klima, landbrug, natur og miljø. Midlerne er tiltrængte. Forskningsmiljøerne på landbrugs- og veterinærområdet har siden 2008 oplevet årlige besparelser på 2 pct. fra Miljø- og Fødevareministeriets forskningsbevillinger.

Med bevillingerne er vi på vej mod at forblive en førende fødevaresektor, som er internationalt konkurrencedygtig og har gode muligheder for at udvikle vores erhverv.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle