5 gode råd til at forebygge varmestress hos søer

Varmestress påvirker søerne hårdt.

Det danske vejrlig har efterhånden sneget sig op på sommertemperaturer, og dyrlægerne hos Ø-Vet har opstillet en række tips til, hvordan man kan forebygge varmestress hos søerne.

Varmestress påvirker nemlig søerne hårdt. Der kan ses nedsat ædelyst og pludselige dødsfald blandt højdrægtige søer, i farestalden bliver faringerne længere, og både ædelyst og malkbarhed falder, fortæller Ø-Vet i deres seneste nyehdsbrev

Tilsvarende ses en stigende pattegrisedødelighed og en lavere fravænningsvægt. Derudover kan der også ses varmepåvirkning af smågrise og slagtesvin. 

Ø-Vet anbefaler derfor at gennemgå følgende punkter i besætningen:

  • Efterse ventilationen for at sikre optimalt luftskifte
  • Efterse vandtryk: 6 liter pr. min i drægtighedsstalden, 8 liter pr. min i farestalden, 4 liter pr. min i slagtesvinestalden og 2 liter pr. min i klimastalden
  • Efterse overbrusningsanlæg for stoppede dyser
  • Overvej at kalke vinduer på solsiden
  • Overvej at flytte fodringer, så der ikke fodres i de varmeste timer

Ø-Vet fremhæver desuden højtrykskøling som en effektiv måde, hvorpå man kan opnå en markant reduktion af staldtemperaturen. Udover køling kan anlægget også bruges til iblødsætning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle