Kædesystem ruller hver dag nyt legetøj ind til grise med hele haler

Spansk svineproducent vil i år som noget nyt primært indkøbe smågrise med hele haler til opfedning. For at undgå halebid har hun installeret et kædedrevet system, så slagtesvinene i hver sti hver dag får introduceret nye typer legetøj.

For at undgå halebid har den spanske slagtesvineproducent Rosa Centellas-Vilasecas i Katalonien installeret et hjemmebygget system bestående af en hel stribe af forskelligt griselegetøj, der hver dag roteres rundt mellem stierne til adspredelse for grisene.

Legetøjet hænger i kæder ned fra loftet og ved hjælp af et kædedrevet system flyttes legematerialet fra sti til sti hver dag.

Derved får grisene hele tiden vakt deres nysgerrighed - og holder sig forhåbentlig fra at bide i haler, fortæller netavisen Farmers Weekly.

Installeret i stald med 616 stipladser

Den spanske svineproducent har hidtil indkøbt halekuperede smågrise til opfedning,men hun vil i år primært få leveret smågrise med hele haler på grund af pres fra EU-politikerne om at undlade rutinemæssig halekupering.

Systemet med roterende legetøj er installeret i en slagtesvinestald med 12 stier og plads til 616 grise. Legematerialet omfatter blandt andet træstykker, bolde, beholdere med halm, plasticringe og hampereb. Legetøjet gøres rent, når det introduceres til en ny sti, og om nødvendigt oftere. 

Derudover er der oprettet to nye legestier med legetøj samt to stier med dybstrøelse, som grisene får adgang til en gang om ugen.

Det har kostet 6.000 euro at etablere systemet. Den årlige udgift til legetøj er 600 euro, og udgiften til vedligehold er sat til 50 euro. Dertil kommer ekstra 1,5-2,0 arbejdstimer dagligt til at flytte grise til og fra lege- og dybstrøesesstier samt rengøring af legetøj. 

Lav dødelighed og reduceret forderforbrug

Grisene produceres efter et kvalitestskoncept kaldet Porc Ral d´Avinyo.

Rosa Centellas-Vilasecas har ikke data til at sammenligne produktionen før og efter installation af legetøj-systemet, men hun skønner, at forbruget af foderenheder pr. kg tilvækst er faldet, fordi grisenes stressniveau er reduceret.

Besætningens dødelighed er 1 procent mod et gennemsnit på 2,2 procent for alle besætninger, der leverer til konceptet, ifølge Farmers Weekly.

sbu

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle