L&F frygter stigning i antibiotikaforbrug og dårligere dyrevelfærd

Landbrug & Fødevarer frygter, at det vil medføre en stigning i antibiotikaforbruget, hvis EU-Kommissionen beslutter at forbyde brugen af medicinsk zink til fravænning af smågrise med kort varsel.

Det er beklageligt, at EU's medicinagentur, European Medicines Agency (EMA, red.) fredag valgte at fastholde deres anbefaling til EU-Kommissionen om at forbyde brugen af medicinsk zink til fravænning af smågrise.

Sådan lyder det i en meddelelse fra Landbrug & Fødevarer, der frygter at et forbud uden en længere udfasningsperiode vil medføre en stigning i antibiotikaforbruget.

”Det er vigtigt, at der bliver en indført en længere overgangsperiode, hvis EU-Kommissionen beslutter at forbyde brugen af medicinsk zink. For vi har ikke haft tid nok til at finde alternativer til brugen af zink mod smågrisediarré. Derfor kan en hurtig udfasning føre til et øget antibiotikaforbrug i svineproduktionen,” siger Christian Fink Hansen, sektordirektør for Seges, Svineproduktion, i meddelelsen.

Han anerkender  dog i samme ombæring  behovet for at reducere forbruget af zink - både af hensyn til miljøet og risikoen for resistens.

I februar sidste år lancerede Seges en handlingsplan med syv konkrete tiltag, der kan nedbringe forbruget af zink. Men Christian Fink Hansen understreger også, at der på nuværende tidspunkt er der ikke nogen faglig dokumentation for, at der er tale om en akut situation, der berettiger et stop for brugen af medicinsk zink her og nu.

Har bedt om en analyse af konsekvenserne

Også hos faggruppen Svin hos Den Danske Dyrlægeforening, er der skepsis omkring EU’s anbefaling.

”Vi frygter både en stigning i antibiotikaforbruget, men vi er også bekymrede for dyrevelfærden i staldene, nu hvor det bliver vanskelige at behandle smågrisediarré,” siger Ken Steen Pedersen, formand for faggruppen Svin hos Den Danske Dyrlægeforening.

Landbrug & Fødevarer og Seges, Svineproduktion har sammen med den fælles europæiske landbrugsorganisation Copa Cocega derfor også rettet henvendelse til EU-Kommissionen og bedt dem om at foretage en grundig konsekvensanalyse af et forbud mod brugen af zink, før der træffes en beslutning omkring en overgangsperiode.

”Det er uhyre vigtigt, at vi ikke får skabt en situation med stigende antibiotikaforbrug, der forværrer udfordringerne med resistens,” siger Christian Fink Hansen.

Landbrug & Fødevarer og Seges, Svineproduktion er også i direkte dialog med EU-Kommissionen omkring spørgsmålet.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle