På jagt efter svineejendom: Her er faldgruberne

Alle ejendomme har deres muligheder og gemmer på skatte, og alle ejendomme har nogle begrænsninger og nogle skjulte katte!

Af Kristian Nielsen, afdelingschef Svin, LMO 

Det er altid spændende at tage ud og se på ejendom, og de seneste år har der været en del til salg. Men ikke alle ejendomme gemmer på en skat - nogle gemmer på en kat i sækken i stedet for.

Alle ved, at man ikke skal tage salgsopstillingens beskrivelser for gældende, målet er jo at få skabt interesse om ejendommen og få den solgt. Derfor er der jo nøje udvalgt i de oplysninger der bliver præsenteret.

Plads til 1.200 søer

Er der for eksempel skrevet, at der er et anlæg til 1.200 søer, betyder det som regel, at der kan tælles pladser op til 1.200 søer, men ikke at farestalden kan trække en produktion på 1.200 årssøer – eller klimastalden kan – eller der er miljøgodkendelse til det.

Når jeg er med ude og se på staldanlæg til svineproduktion, er det ofte for at få udpeget flaskehalsene i staldanlægget samt en bedømmelse af lovlighed og nødvendige investeringer:
Hvor længe kan stierne holde inden udskiftning? Og spaltegulvet? Og foderanlægget? - og er det lovligt indrettet? Og hvilken og hvor stor produktion kan jeg have?

Også de lidt større faktorer skal undersøges, - hvordan virker gylleanlægget egentligt? - kan man få reservedele til foderblanderen? Og hvorfor er der sort på soklen udenfor slagtesvinestalden?
Lidt besværligt er det, men en tur på loftet er også nødvendig, gitterspær der har fået en vindtrykskade er en risikofaktor for sammenstyrtning og måske kan bygningen ikke forsikres?

Sæt rigeligt af i budgettet

Når en ejendom har været økonomisk nødlidende i en række år, er der selvfølgeligt en del vedligehold og reparationer, som er blevet sparet og udsat. Har ejendommen tilmed været under kurators behandling i en konkurs, ja - så er det svært bare at finde et bøjet søm som kan rettes ud.

Når man laver købsbudgettet, skal man gætte, hvad det kommer til at koste at få staldene i drift igen.

Gætter man for lavt, - får man en rigtig svær start med for lidt likviditet fra starten og måske er man godt på vej til at overtage den tidligere ejers problemer.

Jeg har endnu ikke mødt en ung svineproducent, som var pessimist nok til at sætte nok af til opstart og indkøring af et tomt staldanlæg. De fleste ser heldigvis lyst på tingene og ser de mange muligheder, men nogle bør have lidt mere tålmodighed og dels se sig grundigt for, - lede efter katten, og dels tænke 5-10 år frem.

Kan den ejendom indfri mine forventninger og drømme på lidt længere sigt?

Det er meget vigtigt at komme ud og få set flere ejendomme. Alle ejendomme har deres muligheder og gemmer på skatte, og alle ejendomme har nogle begrænsninger og nogle skjulte katte.

Det siges at kærlighed gør blind, og dette gælder også ved køb af ejendom, sørg for at få nogle gode ekstra øjne med ud på jagten. Og husk, det er dig som køber, der har mulighederne og ofte sælger, der har problemet.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle