Sådan har soholder løftet faringsprocenten otte procentpoint

På den fynske bedrift Bremerskovgård har en reproduktionsekspert og en ombygning af drægtighedsstald gjort en stor positiv forskel for faringsprocenten, der har rykket sig markant.

Artiklen er første gang publiceret i fagmagasinet GRIS, juli 2022

Tidligere var larmen hos de drægtige søer massiv på Bremerskovgård ved Langeskov.

Transponderstationerne med vådfoder var nedslidte. Ugeholdene var blandede, og uro og svineri var en del af dagligdagen for de ansatte og ejer Lars Juel Hansen.

Kiggede han e-kontrollen igennem, var resultaterne rimelige, men på særligt et punkt var der grund til at tage arbejdshandskerne på. Faringsprocenten var over tid faldet og faldet og bundede ud omkring 82 procent i tidligt forår 2021. 

- Vi tog blandt andet fat i Hatting og flyttede løbeafdelingen. Samtidig droppede vi transponder-løsningen i drægtidsstalden og gik over til gulvfodring og stabile grupper, Det flyttede enormt meget og gav en helt anden ro i stalden, fortæller Lars Juel Hansen tilfreds.

Han bemærkede samtidig en artikel i Magasinet Gris om en reproduktionsekspert, der havde løftet faringsprocenten betydeligt på den vestjyske bedrift, han samtidig var ansat på ved siden af sin rådgivning.

Det var en ekspert, Lars Juel Hansen gerne ville trække viden ud af.

- Brian (Nygaard, red.) ringede jeg til og fik ham til Fyn for at hjælpe os. Vi lagde os fladt ned og lyttede på alle hans råd og vejledninger til at forbedre vores reproduktion, siger den fynske griseproducent.


Tidligere var der i drægtig-hedsstalden transpondere - de er nu blevet fjernet. 

Ændrede en række småting

Brian Nygaard har firmaet Reproduktions Optimering og tog i foråret 2021 forbi besætningen. I to sammenhængende dage gik han besætningens rutiner igennem.

- Brian kiggede på, hvordan vi udførte vores rutiner, og så afbrød han, når han så noget, han gerne ville ændre på, fortæller afdelingsleder Palle Nyborg om samarbejdet.

- Han gav os en masse hints og småting, vi kunne ændre på med fordel. For eksempel anbefalede han at være minimum to til løbearbejdet. Der var vi tidligere kun en. For poltenes vedkommende øremærkes de nu først et par dage efter, de er blevet løbet på grund af stress, siger Palle Nyborg og fortsætter:

- Hygiejnen har vi også skærpet. Nu bruges nye handsker til hver so, og hvor vi tidligere hentede tre poser sæd, henter vi nu kun en ad gangen.

Et andet trick er at stille sig ved at markere med en hånd ved øjnene for at få søerne op at stå.

En anden ansat på bedriften, Louise Petersen, har også roser til Brian Nygaards rådgivning.

- Hvis rådgivningen skal virke godt, at det vigtigt, at man føler, at man bliver taget alvorligt, og løfter det resultaterne, så er det det hele værd, siger hun.

Og resultaterne har flyttet sig gevaldigt efter dels nyindretning i drægtighedsstalden og dels forløbet med reproduktionsrådgivning.

- Sodødeligheden var over 20 procent i foråret 2021, da vi startede på rådgivningen, men nu er den næsten halveret, konstaterer Palle Nyborg.

Sammen med resten af medarbejderstaben kan han også glæde sig over, at faringsprocenten nærmest uge for uge har forbedret sig.

83,1 procent var faringsprocenten i 2. kvartal 2021, og den flyttede sig til 91,5 procent i 1. kvartal 2022.

I det følgende kvartal var der også udsigt til yderligere forbedringer for faringsprocenten.

- Scanningsprocenten på 237 polteløbninger viser 98. Det handler om faste rutiner, grundighed og rolig omgang med søerne, forklarer Palle Nyborg, der flittigt har været i dialog med reproduktionseksperten efter besøget.

- Hvis der har været noget, vi har været i tvivl om med det, vi har gennemgået med Brian, så har jeg bare kunnet ringe til ham, fortæller Palle Nyborg.

Faktaboks

Andre forbedringer

  • På ni måneder er antallet af fravænnede grise pr. årsso steget fra 33,3 til 36,6. Med besætningens størrelse svarer det i runde tal til 3.550 ekstra fravænnede grise.
  • Antallet af spildfoderdage er også forbedret markant - på ni måneder fra 16,3 til 8,1.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle