Griseselskab lander super-omsætning: Overskud skal polstre selskabet til dårlige tider

Andelsselskabet Bonusgrisen er godt tilfreds med regnskabet for 2019, der viser en flot fremgang på både omsætning og resultat. Det giver polstring til egenkapitalen og dårlige tider, som direktøren frygter.

Gode priser på gris har hevet andelselskabet Bonusgrisens omsætning i vejret. Det viser selskabets årsregnskab.

Bonusgrisen handler med og afsætter andelshavernes smågrise, og med de rekordhøje svinenoteringer er de sorte tal på bundlinjen blevet pumpet op.

Overskuddet for regnskabåret 2019 lander derved på 6,2 mio. kr. mod 2,9 mio. kr. i 2018.

"Vi har, sagt på godt jysk, haft et fornuftigt år. Generelt har andet halvår af 2019 været et godt griseår med gode priser, og det er klart, at når markedet for grisekød er godt er det også lettere at omsætte smågrise", siger Bo Skaanning Ebbesen, der repræsenterer 110 medlemmer i andelsselskabet, hvoraf cirka halvdelen har smågriseproduktion.

Derudover har et farvel til en række dårlige kontrakter også pyntet på regnskabet.

"I den korte version har vi luget ud i de aftaler, vi havde med udlændinge, der ikke helt stod ved dem - og beholdt de kontrakter, der var noget værd, og det er gået godt", fortsætter direktøren.

Også buttofortjenesten er steget fra 6,1 mio. kr. i 2018 til 9,7 mio. kr. i 2019.

Overskud skal polstre

Bonusgrisen eksporterer cirka 16.800 smågrise om ugen, hvilket bliver til lige under 900.000 smågrise om året.

Volumen er der ikke lavet dratisk om på i løbet af 2019, hvorfor det primært er de stigende priser, der hiver overskuddet hjem.

En stor del af overskuddet er landet i selskabets egenkapital, der er vokset fra 8,2 mio. kr. i 2018 til 13,2 mio. kr. i 2019.

Det forklarer Bo Skaanning Ebbesen med, at selskabet skal polstres.

"Vi lægger det til side, vi mener er nødvendigt for at drive vores forretning, og at vores egenkapital tager et pænt hop er simpelthen for hele tiden at have et likviditetsberedskab", siger direktøren.

Forbereder I jer på noget større siden I skal have et likviditetsberedskab?

"Nej, det gør vi ikke. Lige nu går det godt med at sælge grise, og det kan være vi er dygtige at vokse lidt, men det er ikke noget, der er planlagt. Det er bare sund gammeldags forretningsskik at sparre lidt op og lægge lidt til side, når man kan, for vi ved godt, at der kommer dårlige tider igen, og så er det ikke sjovt at være sårbar", siger Bo Skaanning Ebbesen, der også frygter at corona vil få konsevenser for selskabet.

Udbetaler stor luns til andelshavere

Alligevel er der også blevet plads til en god fortjeneste til andelshaverne, der får udbetalt 2,5 mio. kr. mod 572.000 året før.

"Sådan er vi organiseret, vi skal omsætte smågrisene for dem, der vil have det, og hvis vi er dygtige og tjener lidt penge på det, så skal vi have mest muligt ud til vores andelshavere. Vi skal kun beholde det, der er nødvendigt", siger Bo Skaanning Ebbesen.

Kigger stadig på danske kontrakter

For godt fem uger siden startede Bonusgrisen et fremstød, hvor de søgte efter flere danske aftagere til andelshavernes smågrise, simpelthen af den grund, at de hellere sælger til danskere.

Det har kastet flere spændende henvendelser af sig - men endnu ingen nye kontrakter, fortæller Bo Skaanning Ebbesen.

"Der er en udfordring i at få tingene til at passe sammen. For eksempel hvis en landmand har 30.000 smågrise i overskud, og nogen vil købe 8.000, hvad gør vi så med resten? Det er det vi pusler med lige i øjeblikket, men jeg tror på, at det nok skal lykkes", siger han, og peger på, at corona-virussen formentlig kommer til at sætte lidt skub i det.

"Jeg tror flere vil vågne op og indse, at det ikke altid er sikkert, at grænserne er åbne, og at afsætning på det danske marked er mere sikkert. Ingen havde forestillet sig den her situation, men om ikke andet har det måske medført, at nogle producenter godt kan se fordelen i at holde sig på det danske marked".

Faktaboks

Eksporterer 875.000 smågrise om året:
  • Bonusgrisen omsætter smågrise og slagtesvin for 110 medlemmer i Danmark. Cirka halvdelen har slagtesvin.
  • Ud over en enkelt kontrakt på 100.000 grise til et privat slagteri, ryger resten af medlemmernes slagtesvin til Danish Crown (1 mio. grise). Har ikke egen vognpark.
  • Smågrisene sælges både til andre danskere (ca. 75.000 årligt) og eksporteres til udlandet (ca. 875.000 årligt). 
  • Ønsker at øge andelen af salg af smågrise i Danmark.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle