Henrik Høegh opfordrer biogasanlæg til at finde alternativer til halm

»Dyrene først«: Formand for biogasbranchen Henrik Høegh opfordrer biogasejere til at erstatte halm med tørret olivenkød og andre andre former for biomasse.

»Dyrene først,« lyder det fra biogasbranchen. Her opfordrer Henrik Høegh, der er formand for biogasbranchen, til, at biogasejere i størst muligt omfang erstatter halm og andre restprodukter, som vil kunne anvendes til foder, med alternative biomasser.

Det sker på baggrund af sommerens tørke og manglen på hø og halm til foder og strøelse, som nu for andet år i træk plager landbruget.

Rester fra oliven

Henrik Høegh og biogasbranchen henviser til, at det med en ekstraordinær indsats er muligt at indkøbe restprodukter fra f.eks. olivenolie-produktion til biogasanlæggene.

Det gør bl.a. Nordjyllands største biogasanlæg, Grøn Gas Vrå. Her har man løst halmleverandørerne fra deres kontrakter det næste års tid, så de i stedet kan sælge halmen til andre landmænd.

I stedet er både Grøn Gas Vrå - og flere andre biogasanlæg - i fuld gang med at importere restproduktet fra olivenolie-produktionen, det vil sige sammenpressede kerner og restfrugtkød.

Det er et produkt, som kan anvendes både til fodring af biogasanlægget og som alternativ til afbrænding af halm.

»En nødsituation«

»Det er et af de store tekniske plusser ved biogasanlæggene, at de fleksibelt kan skifte til andre organiske restprodukter, når der opstår situationer som den nuværende,« siger Henrik Høegh.

»Det giver selvfølgelig ekstra brændselsomkostninger for biogasanlæggene med disse skift, men man må prioritere dyrene først i denne nødsituation«.

Stor olivenhøst

»I Spanien har der sidste år været en meget stor høst af oliven sidste år. Derfor er det et produkt, der for tiden er mere konkurrencedygtigt,« siger direktør i biogasbranchen Frank Rosager.

»Om det så også vil være attraktivt at køre med på længere sigt vil vise sig.«

»Ekstremt vigtigt«

Dansk Fjernvarme, der repræsenterer ca. 400 værker, opfordrede på linje med biogasbranchen tidligere på ugen deres medlemmer til at lede efter alternativer til halm som brændsel.

»Vi er hverken blinde eller døve overfor vejrsituationen,« sagde direktør Kim Mortensen, Dansk Fjernvarme.

Opbakningen fra de to brancheorganisationer vækker glæde i Landbrug & Fødevarer.

Opfordrer til sammenhold

»For en landmand er dyrenes ve og vel selvsagt altafgørende, så det er ekstremt vigtigt, at vi står sammen og hjælper hinanden i denne situation, der er blevet værre hver eneste dag de seneste mange uger," siger områdedirektør Niels Peter Nørring, Landbrug & Fødevarer.

»Derfor er det meget positivt, at Foreningen for Biogasbranchen - ligesom Brancheforeningen Dansk Fjernvarme - er vendt positivt tilbage på vores anmodning om hjælp.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle