Forsøgsgård: Nye malkerobotter øger produktivitet med 10 procent
Den svenske forsøgsgård Lövstas med 278 malkekøer har sendt malkekarrusel på pension og i stedet installeret fire nye DeLaval VMS V300 malkerobotter.

Den svenske gård Lövstas med 278 malkekøer fungerer som forsøgsgård for Sveriges LantbruksUniversitet (SLU), og her skiftede man før jul malkesystem.

Ud er røget malkekarrussellen DeLaval AMR efter otte års tjeneste. Ind er kommet fire nye DeLaval VMS V300 malkerobotter, der er seneste skud på stammen fra den svenske storproducent af malketeknik, som løbende samarbejder med Lövstas.

Den nye avancerede malkerobot har givet ret gode resultater på forsøgsgården, fortæller udvikler hos DeLaval, Lars Jonssson til den svenske netavis JordbruksAktuellt.

"Vi har reduceret tidsforbruget til påsætning af malkekoppen med 46 procent. Vi har også øget flowet med 13 procent, så koerne nu er mindre tid i malkestationen. I alt er produktiviteten øget med i snit 10 procent", siger Lars Johnsson.

Bag den gode produktivitet ligger en forbedring af robottens kamerateknik, der via billedanalyse finder patten. Systemet lærer sig selv patternes position og behøver ikke indstille sig på en ny ko. 

Malkekopperne til VMS V300 er fremstillet af gennemsigtigt materiale, så det nu er lettere at se om rengøring er påkrævet. Desuden er hastigheden af malkningen sat i vejret.

Robotten kan via De Laval Herd Navigator måle på specifikke parametre i mælken og afsløre om koen er i brunst, på vej til at udvikle mastistis eller om fodertildelingen er i ubalance.

Lars Johnsson påpeger, at de nye malkerobotter giver arbejdsmiljøet et løft - og det er vigtigt i en tid, hvor mange gårde har svært ved at tiltrække arbejdskraft.

"Det er et hårdt job at malke, og en robot fjerner de monotone og tunge opgaver. Køerne bliver også roligere med VMS-systemet, der er mere harmoni i stalden, og der er behov for mindre personale og man kan opnå en produktivitetsforbedring", siger han.

De to samarbejdespartnere, De Laval og SLU, er på vej med et nyt projekt, GigaCow. Her er det planen at skabe en platform for dataindsamling, som kan tilsluttes malkesystemer hos mælkeproducenten, og endda bruges til at tilslutte flere sensorer og kameraer. Målet er i første omgang at få et netværk på 20-30 gårde.

Faktaboks

Lövstas

  • Antal dyr: 563, heraf 278 køer
  • Antal malkninger pr. dag pr. ko: 2,63
  • Racefordeling: SRB 61 procent/SLB 39 procent
  • Ydelse: 10.820 kg.
  • Celletal: 175
  • Antal robotter: 4
  • Antal køer pr. robot: 64 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.