Mælkeproducent: Velkommen til klimakrav, hvis de giver cool cash

Blog fra mælkebedriften: Heine Kuhr forventer at landbrugets klima-ambitioner vil give det nye muligheder for landmænd.

Af Heine Kuhr, mælkeproducent - fortalt til Frederik Thalbitzer

Der har været meget snak om klima og mindre udledning af CO2 og andre klimagasser efter at Landbrug & Fødevarer har sagt, at landbrugets mål er at være klimaneutrale i 2050. Jeg tænker at det er fint og ikke til landbrugets ulempe. Vi kan helt sikkert bidrage på en eller anden måde i den retning.

Nogle ser måske landbruget som syndere, men det gør jeg ikke. Jeg ved godt, at køerne bøvser, men det er nok en bagatel i forhold til, hvad vi byder ind med.

Cool cash

Jeg håber, at klimatiltag bliver noget, der kan gøre det lidt bedre økonomisk for landbruget. Men politikere og de folkevalgte i L&F skal være på mærkerne og trække i de rigtige tråde. Ellers er der en masse investorer uden for fødevareklyngen, som vil hive en masse statspenge ud, så pengene ender de forkerte steder. Sker det, er jeg bange for, at landbruget ikke kan hjælpe med CO2-reduktion i særlig stor grad, for så mangler der et økonomisk incitament. Det har vi ikke råd til, for branchen er jo ikke ligefrem guldrandet. Kan landbruget derimod tjene noget cool cash kan det blive fordelagtigt for både landbruget og klimaet.

Vi har jo selv investeret i biogas. Ikke for at redde planeten, men fordi det kan give indtjening og samtidig er det godt for miljø og klima. Så er det jo win-win.   

Kan vi tjene nogle penge, vil vi gerne investere i klimatiltag. Vi har asfalteret hele vejen rundt om bedriften, så det er ikke relevant at udvide besætningen, men andre tiltag kan være interessante.

Proteinproduktion

Måske kan det næste for os blive at dyrke noget mere græs og udvinde protein. Det snakker Foulum om. Vi vil skisme gerne være med på den bølge. En bedrift som vores med køer og biogas kan lettere udnytte restprodukterne end for eksempel svineproducenter. Men hvor tæt det er på at komme ud i almindelig skala, ved jeg ikke.

Det gode ved proteinproduktion er, at det ikke er noget, der vil skræmme naboer. Biogas er der til gengæld mange, der er bange for.

Overvejer økologi

Vi har også fået lavet et omlægningstjek på vores planteavlsdel. Jeg kan godt forestille mig, at vi lægger en del om til økologi i løbet af fem år. Det vil være lidt sværere på mælkeproduktionen. Især fordi dyrene så skal på græs, og det er gården ikke formet efter.  

Vi spekulerer også i muligheden for at udvide biogasanlægget med en økologisk linje, så vi har to linjer.

Lugtende ensilage

Sidste gang fortalte jeg om problemerne med, at noget af vores majsensilage lugtede kraftigt af alkohol, og dyrene ville ikke æde den. Vi troede dengang, at vi så bare kunne bruge ensilagen i biogasanlægget, men det var ikke en god idé. Det virkede ikke godt og gik ud over gasproduktionen. Det endte med, at vi spredte ensilagen, der lugtede, ud på et stort gulvareal. Så forsvandt lugten, og vi fodrede det ind til den lavtydende gruppe af køer, hvor vi ikke så noget dyk i ydelsen

Vi har sendt nogle analyser af sted gennem vores rådgiver Bjarne Offersgaard hos LMO, der har kontaktet Niels Bastian Kristensen, Seges. De har endnu ikke et endeligt svar på analyserne. Men det er åbenbart ikke usædvanligt at der udvikler sig forskellige stoffer i majsensilage, forskellen ligger mere i, i hvor høj grad det sker. Det lugtede som om, det var sket i rigtig høj grad i vores ensilage.

Det bliver dog spændende at se, hvad resultaterne siger, når de kommer.

 

Faktaboks

Heine Kuhr

  • Medejer af I/S Kuhr Hedegaard, blogger for Kvæg Plus
  • 10 ansatte
  • 600 årskøer, Holstein
  • Ydelse i snit: Godt 11.000 kg EKM leveret
  • GA malkekarrusel, 60 pladser indvendig, malker to gange om dagen
  • 800 hektar med slætgræs, majs og korn til salg, egne maskiner   
  • Gårdbiogasanlæg, produktion af 10.000 slagtesvin årligt

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.