Mælkeproducent: Vi satser på stabilitet i det lange løb

Blog fra mælkeproducenten: Niels Holger laver kun små ændringer ad gangen, trods stigende priser på input til bedriften. 

Af Niels Holger Nordendahl, fortalt til Frederik Thalbitzer

Vi har fået majsen hjem med fornuftige udbytter og det ser godt ud. Kvaliteten i analyserne på friskprøverne viser også, at kvaliteten ser fornuftig ud. Når jeg kigger på stakkene, er et skud fra hoften, at vi har hentet 11.000 FEN pr. hektar. 

Det eneste, vi mangler at høste nu, er 5. slæt af kløvergræs. Vi regner med at gøre det i morgen. Der er et stort lag på, så der er en del at hente der. 

Før var vi med i et forsøg med en NIR-måler på fodervognen, så vi dag for dag vidste præcis, hvad der kom i fuldfoderet. Det er vi desværre ikke mere, men vi tager som sagt mange analyser af græs og majs, så vi ikke fodrer i blinde. 

En gang når de kommer ned i et fornuftigt prisleje, kunne jeg godt tænke mig NIR-måleren tilbage. Så har man dagens analyser, så foderblandingen bliver endnu mere præcis, for foderet kan jo variere gennem stakken.

Sidst fortalte jeg lidt om, hvordan vi prøver at bruge urea i foderet, så vi kan strække proteinfoderet som vi har kontrakt på til fornuftige priser, for alt tyder jo på, at det bliver dyrere, når vi igen skal ud at lave kontrakter. Vi klarer os indtil foråret, men så rammer de høje priser også os, medmindre prisen altså er faldet igen. Jeg er ikke den store analytiker, men syns dog jeg har erfaret, at hvad der stiger brat, kan også falde brat. 

Det er jo ikke kun protein, der er steget. Det gælder også alt andet, energi, gødning, sprøjtemidler osv.

Alligevel laver vi kun små justeringer, for det koster på mælkeydelsen at lave store ændringer. Det kan hurtigt blive dyrt at spare, hvis det går ud over mælkeydelsen. Balancegangen er meget fin.

Der er lidt mindre mælk i tanken lige nu, men det skyldes især goldninger. Når jeg ser på ydelsen pr. ko, så ligger vi på 34,5 kg EKM pr. dag og det er et par kg over vores budget, så det er jo fint at have lidt ekstra mælk til at betale de ekstra store regninger. 

Ellers kan jeg fortælle, at vi skal have besøg af en børnehave i morgen og landbrugsskolen skal ud at malke om 14 dage. Den daglige drift er vi også meget åbne om på vores Facebookside. Det er først og fremmest noget, jeg går op i, men jeg tror da også, det kommer os til gode før eller siden. Hvis børnene får en god oplevelse med gården og dyrene, smitter det nok af på forældrene. Vi har heller ikke de store problemer med at rekruttere. Hvis landbrugseleverne får en god oplevelse med, når de er ude at malke, kan det jo være, de gerne vil arbejde her på et tidspunkt, og når en elev rejser har jeg gerne et par stykker på venteliste, som kan tage over. 

Der er nogen, der spørger om det ikke tager lang tid og koster dyrt. Det tager noget tid, men nej, min timeløn er knapt så høj som de andres, jeg kan lide det og som sagt kunne det skabe gode ringe i vandet.

Det er meget svært at sætte kr. og øre på hvad det koster og hvad det er værd.


 

Faktaboks

Nordendahl

  • 300 køer, 50 pct. røde, 30 pct. holstein og resten krydsninger
  • Sælger tyrekalve som spæde til fast aftager
  • 11.00 kg EKM pr. årsko
  • Malker to gange om dagen
  • 5 ansatte plus skoledrenge
  • Staldanlæg fra 2009
  • 230 hektar, 90 hektar lejet
  • Fortrinsvis majs og græs, plus lidt korn
  • Marker passes overvejende af maskinstation
  • 5. generation på ejendommen
  • Niels Holger Nordendahl er 48 år, gift med Mette, der er lærer i Salling
  • 4 børn – Johanne, 20 år, Magnus 16 år, Laurits 12 år og Agnete 10 år

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.