Nu kommer kontrollen ....

Fødevarestyrelsen kommer snart ud til en række landmænd og ser, om de lever op til reglerne for at håndtere klovlidelser.

Fødevarestyrelsen gennemfører fra 1. september en kontrol af halthed og klovsundhed i malkekvægbesætninger, og det kan være en god idé at sikre sig, at der er styr på sagen. Da Fødevarestyrelsen lavede kontrol med området i 2014, blev der givet sanktioner for overtrædelse af dyreværnslovgivningen indenfor fokusområdet "Håndtering af halte køer" i 28 procent besætninger.

Formålet med kampagnen er at forbedre malkekøers velfærd ved et øget fokus på forebyggelse og behandling af klov- og lemmelidelser på besætningsniveau. Desuden vil man skærpe fokus på vigtigheden af, at landmand og besætningsdyrlæge arbejder målrettet sammen om at løse problemerne, når der er udfordringer med fodtøjet i besætningen. 

Fødevarestyrelsen vil dels undersøge forekomst og omfang af klov-/lemmelidelser i de udvalgte besætninger, dels kontrollere håndtering, behandling og medicinregistrering af et udvalg af senest behandlede køer, som den besætningsansvarlige har udpeget til at have behandlingskrævende klov-/lemmelidelser. 

Fysiske forhold

Desuden vil styrelsen tjekke om der er en ”behandlingsfacilitet”, som gør det muligt at løfte bagben på malkekøer ved hjælp af mekaniske hjælpemidler. Endelig kontrolleres det, om der foretages mindst to gange årlige kloveftersyn, samt at mindst ét årligt kloveftersyn foretages af en dyrlæge eller klovbeskærer, der ikke er ansvarlig for eller arbejder på bedriften.

Klov- og lemmelidelser er et af de mest omfattende sygdomskomplekser i dansk malkekvægsproduktion. Køer med lidelser i klove og lemmer vil oftest være udsat for betydelig smerte og lidelse, hvilket påvirker deres velfærd negativt.

Produktionsmæssigt og økonomisk er halte og smertepåvirkede køer også et problem for landmanden, da disse køer ofte vil indtage mindre foder og dermed producere mindre mælk. Desuden kræver det ressourcer at få behandlet køerne.

Mange fejl

En kontrol, der blev gennemført af Fødevarestyrelsen i 2011 med fokus på syge og tilskadekomne kreaturer, viste problemer i 34 procent af besætningerne. Det var især håndteringen af køer med klov-/lemmelidelser, der var utilfredsstillende.

Endvidere har Aarhus Universitet i 2012 lavet en undersøgelse af 1.340 tilfældigt udvalgte køer fra 42 tilfældigt udvalgte malkekvægbesætninger med løsdrift. Denne undersøgelse viste, at 33 procent af køerne havde lidelser i kloven eller området omkring kloven.

Faktaboks

I Fødevarestyrelsens kontrolkampagne Halthed og klovsundhed i malkekvægbesætninger, gennemført i 2014, blev der givet sanktioner for overtrædelse af dyreværnslovgivningen indenfor fokusområdet "Håndtering af halte køer" i 28 procent besætninger.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.