Salgsafgrøder og roer giver ikke altid bedre økonomi
Rene grovfoderdominerede sædskifter giver det bedste afkast, viser opgørelse fra Seges.

Det er ikke nødvendigvis altid en fordel at have en betydelig produktion af salgsafgrøder, hvis man er mælkeproducent.

Det viser en opgørelse, som Seges har udarbejdet på basis af regnskabstal for perioden 2014-2018.

I opgørelsen har man inddelt mælkeproducenterne i tre kategorier, og ser man på fremstillingsprisen på mælken og afkastningsgraden af produktionen, klarer mælkeproducenter med grovfoderdominerede sædskifter sig bedst.

Som gennemsnit over de fem år har de opnået en fremstillingspris på 2,66 kr. pr. kg EKM mod 2,8 for mælkeproducenter med betydelig kornproduktion og 2,83 hos de mælkeproducenter, som dyrker grovfoder, korn og roer.

Tjek foderroer for svamp og bekæmp ved behovKvæg Tirsdag 30. juli 2019 · 06:43

Samme forskel udtrykkes også i afkastningsgraden, som er 2,67 pct. for de grovfoderdominerede bedrifter. Bedrifterne med roeproduktion opnåede 2,07 i afkastningsgrad og bedrifterne med korn og grovfoder opnåede 2,2 i afkastningsgrad.

Kornpris er afgørende

Opgørelsen dækker over cirka 230 regnskaber og viser, at kornprisen ikke overraskende har stor betydning for afkastet hos de mælkeproducenter, som avler en betydelig andel korn ved siden af grovfoderet.

I 2014-2016 klarede kornavlerne sig betydeligt bedre end dem, der avlede roer, fordi kornprisen var høj. Omvendt klarede landmændene med roeproduktion sig bedre end de rene korndyrkere i 2017 og 2018, som var relativt bedre år at dyrke roer i.

Forfatterne til opgørelsen pointerer, at det er vigtigt at skele til egne forhold på bedriften. Herunder at de, der udelukkende producerer grovfoder, oftest har et mindre areal til rådighed end dem, som også dyrker salgsafgrøder og/eller korn.

Faktaboks

Bag om opgørelsen

  • Grovfoderproducenter: 52 bedrifter, 196 årskøer, 128 hektar med grovfoder. Afkastningsgrad på 2,67 pct. som fem-års gennemsnit.
  • ’Roe-producenter’: 27 bedrifter, 191 årskøer, 186 hektar, heraf 13 hektar roer og 47 hektar salgsafgrøder. Afkastningsgrad på 2,07 pct. som fem-års gennemsnit.
  • ’Korn-producenter’: 145 bedrifter, 181 årskøer, 183 hektar, heraf 55 hektar salgsafgrøder. Afkastningsgrad på 2,20 pct. som fem-års gennemsnit.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.