Pas på: Ensilagen kan indeholde grimme overraskelser

Tidlig frost og ekstreme forhold under især sidste del af majshøsten kan give risiko for toksiner i majsensilagen.

Majshøsten anno 2019 har været meget besværlig for rigtig mange landmænd på grund af de store nedbørsmængder, og der står stadig majs tilbage på roden i nogle områder.

Nogle fik taget alt majs som helsæd, mens andre må afvente muligheden for at høste kolbe- eller kernemajs, hvilket igen i år kan betyde mangel på grovfoder for nogle.

Fra de danske landeveje er det tydeligt at se, at de voldsomme regnmængder har givet udfordringer ved dette års bjergning af majs, og samtidig har to tidlige dage med nattefrost nedsat kvaliteten.

»Fælles for dette års majshøst, om man er færdig eller ej, er, at svampevæksten stortrives under disse forhold. Mykotoksiner, de såkaldte ’metabolitter’, er affaldsprodukter af skimmelsvampe. De mest gængse i majsensilage er svampene Fusarium og Aspergillus«, forklarer produktspecialist Mathias Andreasen, Vilomix.

Det kan være svært at konstatere, hvorvidt forekomsten af toksiner er til stede eller ej i ensilage, da toksiner ikke nødvendigvis kan spottes med det blotte øje.

Udsatte grupper

På trods af korrekt ensilering, godt stakmanagement med mere kan der stadig forekomme toksiner, da disse kan være opstået på marken.

»Ikke alle køer vil nødvendigvis blive påvirket i tilfælde af toksiner i foderet, da køerne har forskellig evne til at nedbryde toksiner i vommen.

Hold derfor ekstra øje med ekstra udsatte dyr og dyregrupper såsom nykælvere og kalve. Pludseligt stigende antal børbetændelse efter kælvning, forhøjet celletal eller forværrede tilstande hos allerede svækkede køer er typisk de første tegn på toksiner i foderet«, siger Mathias Andreasen.

Blandt de øvrige symptomer kan være nedsat mælkeproduktion. Også nedsat eller uregelmæssig brunst og manglende drægtigheder ses.

Diarré og variabelt foderindtag ses også. Tab af foderboller kan være et tegn.

Desuden kan sår og bylder, der ikke kan henledes til slidsår, være symptomer på toksiner i foderet sammen med hævede patter og meget ødem.

Kræver bred indsats

Ekstra tildeling af E-vitamin og selen samt naturlig og organisk bundne former af disse kan medvirke til opretholdelse af immunforsvaret.

Derudover vil en neutralisering af toksiner ved tilsætning af toksinbindere være en mulighed.

»Der findes produkter på markedet, der virker mod specifikke toksiner. Alligevel bør man angribe toksinerne bredspektret, da vi ikke kender værdierne af de enkelte toksiners samlede belastning for koen«, forklarer Mathias Andreasen.

»Længerevarende forgiftning af mykotoksiner fra foderet kan have store økonomiske konsekvenser på bedriften. Påvirkes køerne i en længere periode, kan det være svært at rette op på igen, og i de værste tilfælde opnår køerne aldrig den samme sundhed og ydelse som før forgiftningen«, påpeger Mathias Andreasen.

Faktaboks

Test:

  • Ved mistanke om toksiner eller andet kan man få lavet en analyse. 
  • Der skal som minimum tages analyser af mykotoksinerne deoxynivalenol (DON), zearalenon og ochratoxin. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.