Fantastisk udbytte i havre - siloen er tæt på at løbe over
Michael Pedersen, Snavegården på Fyn, har fredag-lørdag høstet tæt på 12 hektar med grynhavre med et fornemt udbytte.

Et rigtig flot udbytte på mellem 70 og 80 hkg pr. hektar.

Sådan lyder en foreløbig vurdering af årets høst af havre på Snavegården fra ejer Michael Pedersen. Han skød høsten af 12 hektar grynhavre i gang fredag, og lørdag blev arbejdet afsluttet, bortset fra en halv hektar som er for grøn.

Høsten er kommet i hus ved hjælp af bedriftens New Holland TX 64, årgang 2001 med 17 fods skærebord.

Med som høsthjælp har Michael Pedersen haft fem-årige Otto, der er hans kones nieces søn.

"Otto bor normalt i Berlin, og er på ferie hjemme hos bedsteforældrene. Han er helt oppe at køre med maskineri, og så skulle han jo med ud at høste. Det er første gang, han er med til at høste, så det var den helt store dag i ferien", fortæller Michael Pedersen.

Havren blev høstet ved et vandindhold på fornuftige 15 til 16 procent. Kernekvaliteten er i top, og udbyttet var ekstra ordinært flot med 70-80 hkg pr. hektar mod de normale ca. 60 hkg.

"Det var lige ved at knibe med silopladsen herhjemme", siger Michael Pedersen.

Høstmedhjælper Otto på fem år og Michael Pedersen udveksler høsttips.

Helt fri for fremmede kornarter

Havren er af sorten Symphony og har stået på JB 5-6 jord. Afgrøden er sået sidste uge i marts med forfrugt vårbyg med udlæg af persillefrø.

Havren skal leveres glutenfri og altså helt fri for fremmede kornarter. Derfor er det både første kornafgrøde, der er sået i foråret, og første konrafgrøde der er høstet, for at undgå tiloversblevne kerner i såmaskine og mejetærsker.

"Jeg har også luget i havren, men udover et par bygplanter har jeg ikke fundet noget," siger Michael Pedersen.

Grynhavren er på kontrakt med Lantmannen, og afregningen er en basispris plus et tillæg på 20 kr. pr. hkg.

På Snavegården udgøres årets markplan på 175 hektar af hvede, havre, rødsvingel, spinatfrø, skorzonerrod til frø og sukkerroer. Til bedriften hører også en lille besætning med Limousine-kødkvæg.

Udover havren er også rødsvingel og skorzonerrod i hus, og næst for i høst står hveden.

Med de indsendte fotos er Michael Pedersen vinder af "Skyd Høsten Først" i kategorien havre.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din viden om høstsikkerhed i høstquizzen og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air 2 drone til en værdi af 7.990 kr. Prøv høstquizzen her: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten bedst:

●Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

●Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.

●Ugevindere trækkes fra uge 28.

●Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Beolit 17 ultimativ bluetooth-powerhøjtaler til værdi af ca. 4.000 kr.

●Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.492,50 kr.

Skyd høsten først:

●Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift, Danmarks største gaveportal på 800 kr.

●Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Emneord Skyd Høsten 2020

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.