Det skal du vide om Ford-navnet: Henry måtte bruge sønnernes navne

Denne artikel er nr. ni i rækken af artikler i temaet om traktormærker i TraktorTechs samlede traktorleksikon, som blev udgivet sammen med TraktorTech's årbog i december 2020.

Rækken af de 22 udvalgte traktormærker går fra Acam til Zetor og er researchet af Holger Schmidt og skrevet i samarbejde med TraktorTechs Christian Juel Jørgensen.

I dag skal vi et smut rundt om Fords traktorhistorie og ikke mindst runde lidt om navnet, som de fleste på kloden kender - og som alligevel ikke er overlevet som et traktormærke. 

Vi starter i 1907. Som med Fords biler er konceptet at masseproducere en traktor til en rimelig pris.

Modellen har bl.a. gearkasse og 24 hk motor fra Ford-bilen og baghjul fra en selvbinder. I 1915 begynder Ford at udvikle en ny traktor, men får modstand fra Ford Motor Company´s aktionærer. I stedet opretter Ford et familieejet selskab med navnet Henry Ford & Son Inc. og får fremstillet den masseproducerede traktor Fordson F.

Traktoren er meget anderledes med sin selvbærende konstruktion, motor på 20 hk, gearkasse og differentiale var udført i støbejern. Traktoren bliver lige så populær som Ford T bilen, og fra 1917 til 1928 bliver der totalt produceret 750.000 stk.

I Danmark bliver Fordson Dexta og Major en betydelig del af vores industrialisering af landbruget i efterkrigstiden.

Derefter begynder vi at se model-serier og traktormodeller, som vi stadig ser rundt omkring på danske marker i form af 1000-modellerne.Eks. erstatter Ford 5000 Super Major, 4 cyl. 64 hk dieselmotor, og i 1960’erne skyder en rækkke modeller som Ford 6000, 7000, 8000 og 9000 op.

I 1985 bevæger Ford sig frem i udviklingshistorien med købet af Sperry New Holland – og lægger der kimen til full line brandet New Holland, som vi kender det i dag. I 1991 sælger Ford landbrugsmaskinerne til Fiat – og aftaler, at brugen af brandet Ford skal ophøre senest i år 2000 - og derfor er de blå nu kendt som New Holland.

International gigant allerede i 1902...

Torsdag kan du glæde dig til et nyt traktormærke. Det blev faktisk allerede en international gigant allerede i 1902 og er stadig et af de største mærker i branchen...

Du kan allerede nu læse mange andre artikler fra vores hjemmelavede traktorleksikon. Se bare blot her: Mandag for en uge siden startede vores artikelserie bestående af små omtaler af udvalgte traktormærker med traktormærket Acam fra Holbæk:

Den hed Acam: En meget dansk traktor fra Holbæk

Tirsdag hørte vi mere om Bukh: Den største danske traktorproducent

Onsdag blev det tid til at høre om ophavet til Case:

Navnet er Case: Fra dampmaskiner til Steiger-muller

Torsdag var vi en tur forbi Claas og deres traktorhistorie:

Glem Renault: Med ’Projekt 207’ ville Claas også lave traktorer

Fredag hørte vi om et meget lille dansk traktorprojekt, som blev præsenteret på Bellahøj i 1950'erne, og tiltrak sig interesse fra fjerne destinationer.

Nok et dansk traktormærke: Danhorse var på mange måder foran for sin tid

Lørdag var det tid til en lille overflyvning i David Browns univers, der bl.a. bød på en lille reference til selveste James Bond.

Britisk producent var både traktorbygger og Bond-leverandør

Søndag var turen kommet til Deutz og deres enormt store produktion af traktorer:

Så stor var Deutz i 70’erne

Mandag var det tid til at høre mere om Fendt, hvor vi bl.a. rundede lanceringen af en meget berømt gearkasse. 

Tirsdag var vi en en tur forbi det andet mærke, der smeltede sammen med Ford og blev til New Holland, Fiat. 

Med den Fiat-serie kom der helt nyt niveau for førerkomfort

Faktaboks

  • 1929-33: Model Fordson N.
  • 1945-1952: Produktion af Fordson E27N (Klodsmajoren).
  • 1957-1964: Fordson Dexta/Super Major.
  • 1969: 1000-modellernes storhedstid. Ford 9000 lanceres, identisk med Ford 8000, men med 145 hk. 
  • 1987: Ford-New Holland køber Versatile.  

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.