Morgenposten: Der er kun fem af de Ford’er i Europa – Jens Ole har den ene
Maskinernes faste overblik ser bl.a. forventningsfyldt frem til de kommende dage, hvor den nye udgave af TraktorTech slippes løst igen – bl.a. med en helt usædvanlig Ford fra Australien.

God mandag morgen, 

Vi går en uge møde, hvor læserne af traktormagasinet TraktorTech kan læse om en hel speciel traktor på dansk jord.

Den får du mere om lidt. Først skal vi lige runde sidste uges triste nyhed, Hjallerup Maskinforretnings lukning. 

Som beskrevet for en uge siden var den store maskinforretning pludseligt lukket hen over forrige weekend og mandag og tirsdag. Desværre endte de bange anelser ud i en egenbegæret konkurs. Tirsdag stod det klart, at Hjallerup forinden var blevet opsagt som MF-forhandler. Det bemærkelsesværdige er, at det skete med øjeblikkelig virkning og ifølge Agco på grund af ”pludselige omstændigheder”.

En anden bemærkelsesværdig ting er, at konkurssagen har to kuratorer – og at Kammeradvokaten er den ene – sandsynligvis fordi Skat udover Sparekassen Vendssyl og Agco er en af de store kreditorer i boet.

Det er også værd at notere sig, at Jyllands anden store MF-forhandler Dansk Maskincenter allerede har sagt nej tak til at deltage i kapløbet om tilføjelsen af et stort og stærk MF-distrikt.

Da jeg talte med kurator Morten Jensen i torsdag var han meget pessimistisk overfor ideen om, at Hjallerup i øvrigt blev holdt kørende i de kommende dage, mens mulighederne for afhændelse af aktiverne undersøges nærmere.

”Det er et spørgsmål, som vi har drøftet i kuratellet. Jeg tror ikke, at det er realistisk. Jeg skal sikre mig, at der er en sponsor til at betale for det”, sagde han, men holdte dog en dør åben for, at der kunne åbnes op for at få færdiggjort reparationer, så landmænd der nu havde deres traktor eller maskine stående på værkstedet kunne få den hjem igen i ordentlig stand.

”De skal jo helst have deres maskiner tilbage i færdigrepareret form. Det er jo også i den form, at vi kan sende en regning videre for arbejdet. Derfor er det nok mest realistisk, at vi kan åbne delvist og kalde nogle ind for at ordne sådanne ting”, lød det fra ham. Der forventes i øvrigt at blive åbnet op på nogle bestemte tidspunkter, så kunder kan hente deres ting retmæssigt hjem igen.

Læs mere her:

En Stor-Ford fra Australien

Det er nok ikke alle, der kunder detaljerne om den australske produktion af Ford-traktorer. Fred være med det. Jens Ole Kuk Christensen fra Himmerland gør det til fingerspidserne. Han er nemlig ene i Danmark om at eje en knækstyret og firehjulstrukket Ford FW35.

Den traktor er kun fremstillet i 49 eksemplarer – og altså i Australien i 1980’erne. Historien foldes helt ud i det nye TraktorTech, som vi sender rundt til abonnenterne i denne uge. Du får en lille smagsprøve her:

»Da jeg besøgte min kammerat i Australien i 1999, så jeg en Ford FW35 med knækstyring og firehjulstræk. Den blev kun fremstillet i 49 eksemplarer fra 1986 til 1988. ’Brian! Ring, hvis sådan en kommer til salg! Så kommer jeg’«,fortæller Jens Ole Kuk Christensen til TraktorTech.

Store forskelle i dæks trækkræft

I det nye TraktorTech får du også serveret en kæmpe dæktest. Den viser bl.a., at blot få centimeters forskel i dækbredde giver enorme forskelle i trækkraft. Testen har vi lavet sammen med vores faste internationale partnere med god hjælp fra finske Eurofins Expert Services til at lave målinger af bl.a. trækkraft, brændstofforbrug og stabilitet af fire forskellige sæt dæk.

Inden du giver dig i kast med at købe magasinet, så kan du lige se en video om testen her:

 

 

TraktorTech køber du i øvrigt via landbrugsmedierne.dk/abonnement.

Corona: Spidser til

Mens landbrugsmaskinerne i det store og hele var forholdsvis uberørte af corona-krisen for et par uger siden, så begyndte det at spidse til i sidst uge.

Onsdag lukkede Fendt sin produktion på to fabrikker på grund af manglende komponenter. Det er værd at notere sig, at Fendt her i Danmark dog er rigtig godt med forårets leverancer.

Se her:

Fendt også ramt af corona - suspenderer produktion fra i morgen

Jeg har også noteret mig, at JCB forleden skrev på sin hjemmeside, at suspensionen af al produktion i Storbritannien nu er udvidet til at gælde i det mindste til slutningen af april.

En elefant på listesko

Vi skal også lige et smut rundt om et par maskinnyheder denne morgen. I fredags udnævnte vi en John Deere-traktor til ugens maskine. Det er den nye 8R med fire individuelle bælter i stedet for den traditionelle traktor. Første eksemplar ventes til Danmark engang i sommer – men læs mere om den her:

En elefant på listesko

Mens bælter er noget, som breder sig blandt traktorproducenterne, så kan jeg også berette om en lille fiks kran, som folkene hos Kragmann i Middelfart har sat på en såmaskine i de seneste dage.

 

 

Der bliver som bekendt kørt til den store guldmedalje på markerne over hele landet i de her dage. Hos Halsted Maskinstation ved Nakskov havde de onsdag første tur i marken med et nyt rotorsåsæt med samsåningsudstyr.

»Jeg har tænkt på det i mange år, og da de så havde et demosæt stående, slog jeg til. Og det skyldes bl.a., at vi i år på grund af noget mere forpagtning får behov for større såkapacitet«, siger Kristoffer Rasmussen.

Læs mere om fornøjelsen ved at få opfyldt drømmene her:

Markdebut for nyt rotorsåsæt

I den kommende uge:

Udover udgivelsen af TraktorTech så barsler vi også på en rigtig maskintung udgave af LandbrugsAvisen i kommende weekend.

Her beretter vi bl.a. mere fra forårstravlheden hos maskinstationerne, fremtiden for diesel og ikke mindst alternativerne og så fortæller vi i et større tema om maskiner til græshøsten – som i øvrigt er så småt i gang rundt omkring.

Ha’ en rigtig god uge

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.