Morgenposten: Maskinhandler med 260 danske ansatte køber op og bygger nyt

Maskinernes faste nyhedsoverblik mandag morgen ser bl.a. nærmere på nye mursten og opkøb hos Danish Agro Machinery og en helt speciel selvkørende mejetærsker.

God mandag morgen.

Når man er en af de cirka 260 ansatte i Danish Agro Machinerys stab medarbejdere med fokus på det danske marked, så er der to nye interessante lokaliteter, man skal forholde sig til her til morgen.

Den ene ligger på hovedvejen mellem Skive og Thisted, og den anden ligger på hovedgaden i vestsjællandske Mørkøv.

Hvorfor det, og hvordan det hænger sammen, det kommer jeg tilbage til lige om lidt. 

Først skal vi lige runde et andet grønt mærke indenfor landbrugsmaskiner.

John Deere meldte i sidste uge ud, at man nedbemander på et par af fabrikkerne i USA. Der er simpelthen ikke voldsomt gang i efterspørgslen på hjemmebanen i USA. Farmerne lider under præsident Trumps trang til at føre handelskrig og følgende afmatning i afsætningen af vigtige amerikanske landbrugsvarer som eks.  sojabønner.

Læs mere her: Bremser op: John Deere sender folk hjem

Når John Deere sender et tre-cifret antal medarbejdere hjem, så er det jo ikke det samme som, at landbrugsmaskin-giganten er alvorligt stækket. Ideudviklingen ser da heller til at være gået i stå i de senere år. Om kort tid skyller der nemlig en række nye traktor-modeller og opfindelser ind fra John Deere. Og der kommer til at være masser af nye feautures, forlyder det. Forleden lagde John Deere-forhandleren Herborg Maskinforretning en lille teaser ud på deres hjemmeside, hvor man snakker om bl.a. Apple CarPlay i traktoren, langt mere LED-lys, aircon og massagde i sædet og meget mere.

Se her: Skal du have en traktor med CarPlay?

Claas-forhandler i offensiven

Og så til dagens overskrift. For hvad er det Danish Agro Machinery har gang i? Forleden opkøbte deres datterselskab Røstofte Maskinforretning Claas-forhandleren Mørkøv Maskinforretning på Vestsjælland. Da jeg talte med koncerndirektør Jens Skifter i sidste uge forklarede han mig, at man fra Danish Agros side ikke går aktivt efter at købe flere maskinforretninger op blandt de andre Claas-forretninger. Underforstået man er glad for samarbejdet med de mange virksomheder, der igennem mange år har repræsenteret Claas rundt omkring i landet. Men kommer en maskinforretning til dem og gerne vil finde en ny ejer, så er man også interesseret i at hjælpe dem videre – og dermed kommer der altså en ny maskinforretning med danske landmænd som hovedaktionærer 1. november.

Her til morgen sker der også ting og sager hos en anden Danish Agro-ejet maskinforretning. Vi skal til Mors, hvor Vinderup Maskinforrentning længe har barslet med en ny afdeling. De seneste dage har de flyttet fra en gammel placering i Nykøbing og ud til et helt nybygget anlæg op ad hovedvejen i det, som der lokalt kaldes for Food Parken. I øjeblikket er der stadig flyttekasser, men 28. november skal det hele indvies officielt. Bag flytningen gemmer der sig i øvrigt en vækstplan for Vinderup Maskinforretning, der bl.a. går fra at være tre til fem sælgere og er på vej til at tælle 49 mand. Læs mere om Danish Agros danske maskinhandel i weekendens papirudgave af LandbrugsAvisen. Nyhedshistorien om opkøbet i Mørkøv tikkede ind i torsdags efter frokost – og kan læses her:

Danish Agro overtager kendt sjællandsk Claas-forhandler

Præstbro kom igennem forskrækkelsen

Mens nogle bygger, så er andre godt tilfredse med bare at være her. I Nordjylland har maskinhandler Flemming Larsen solgt og importeret maskiner igennem mange år. Sidste år fik han opsagt sin vigtigste forretningsgren, importen af polske Pronar.

Larsen var dog hurtig til at finde nye mærker til at erstatte et så stort ben – og i sidste uge kunne vi så berette om første regnskab efter udskiftningen. Og det kom han igennem med skindet på næsten – og det var derfra en glad og lettet maskinhandler, som gjorde status.

Se her: Maskinhandler godt på vej efter alvorlig mavepuster

Blandede forventninger nede i Europa

Når vi om ikke så mange uger skal til Agritechnica, så vil jeg tippe, at vi på overfladen møder mange optimistiske mennesker. De har bragt en masse maskiner med på standene og dermed nye forhåbninger til salget. Bag kulisserne er markedstendenserne dog ikke helt lyserøde lige nu. Maskinfabrikanternes egne undersøgelser i medlemskredsen tyder på, at markederne er lidt på vej ned.

Vi spurgte en af de danske udstillere på Agritechnica, hvordan de ser markedet – og her er man faktisk ikke så pessimistisk. Ordrebøgerne ser normale ud – og Dal-Bo forventer sig bedre resultater på bundlinjen i 2019 end sidste år.

Få forklaringen her:

Mut stemning bider ikke på tromlegiganten fra Bindeballe

Den klarer høsten selv

Vi har set masser af selvkørende traktorer. Men når det gælder selve høstningen, så har det endnu været sparsamt med selvkørende maskiner.

Hollandske HuizingHarvest har sammen med ligeledes hollandske Agrobotix på kun ni måneder udviklet en prototype, der allerede har været ude og høste her i september.

De indkøbte en – formoder jeg – billig kinesisk mejetærsker, og har selv påført den en masse sensorer, rtk og sikkerhedssystemer, og så kan den lille mejetærsker med et meget lavt marktryk altså ellers klare ærterne selv….

 

 

No go: Personbil og laksko

I papirudgaven af LandbrugsAvisen havde vi denne gang produceret et større tema om erhvervsbiler. Vi guider rundt til en masse biler, og både prøvekører og tester nogle af spændende SUV’er og pick upper.  

Arne Gejl fra Hosch-importøren Stroco Agro slår hovedet på sømmet i, hvad en bil der skal gøre sig på et landbrug egentlig skal, da vi hører ham, hvad han egentlig vægter på hans pick up.

”Den er rigtig behagelig at køre langt i. Men det, der virkelig tæller for mig, er, at jeg kan tage den med helt ud i marken, derud, hvor det sker. Det nytter jo ikke at komme anstigende i personbil og laksko”.

Resten kan du læse i avisen – men se en smagsprøve af vores test her:

Video: Se LandbrugsAvisens testkørere tæske Mercedes og VW gennem mudderet

Personnyt: Nye ledere hos Selmer og Fransgård

På falderebet kan vi lige nå et par markante personnyheder fra maskinernes del af branchen.

Det er efterhånden noget tid siden, at Semler Agro annoncerede, at de åbner en ny afdeling på Lolland. Forleden satte de så ansigt på den nye afdelingsleder. Det er en rigtig bilmand og lokalkendt mand, der skal styre slagets gang dernede:

Se her: Lollik med stort L bliver chef for ny Semler-afdeling

Hos Fransgård melder Jørgen Fransgård sig klar til et generationsskifte. Valget er faldet på Jens Ploug, der efter 25 år i virksomheden er klar til det sidste step op.

"Nu kan vi vist godt sige, at hans prøvetid som direktør er overstået, og at han er helt klar til at overtage direktørstolen. Så vil jeg til gengæld koncentrere mig endnu mere om salg og de gode kunderelationer, som fortsat skal plejes. Skulle Jens have behov for et par gode råd i jobbet, så deler jeg gerne ud af min erfaring", lyder det fra Jørgen Fransgård.

Få hele historien her: Dansk maskinfabrikant får ny direktør - efter næsten 25 års prøvetid

Sker i den kommende uge

Torsdag morgen forventer vi at kunne servere en helt frisk statistik for indregistreringerne af traktorer med opdaterede tal for september. Her bliver det bl.a. spændende at se, om Case IH fortsætter sin lange fremmarch i 2019.  

Ha’ en rigtig god uge.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.